FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Presuda za „TE Plomin C“ – kampanja se nastavlja Priopćenje

Upravni sud u Rijeci je danas odbio tužbu Zelene akcije i Zelene Istre protiv Ministarstva Zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu (TE) „Plomin C“. Sudac je pročitao samo sažetak obrazloženja presude, gdje je istaknuo kako je osnovni razlog za odluku proceduralne naravi, odnosno ocjena zakonitosti postupka.
Energetika

Program: Energetika

U suradnji
Zelena-istra
Uz podršku
Centri_znanja_za_drustveni_razvoj-odrezaniji
Photo

Drugim riječima, u procesu donošenja presude nije razmatrana očita neusklađenost TE „Plomin C“ s prostornim planom Istarske županije. Isto tako, nije prosuđivano koji energent je bolji s okolišnog, zdravstvenog ili ekonomskog aspekta. Stoga ovom presudom nije pobijen niti jedan od argumenata u prilog tvrdnji da se u slučaju TE „Plomin C“ radi o projektu koji nas vodi u dugoročnu ovisnost o uvoznom ugljenju, koji je neisplativ i koji je u suprotnosti s prostornim planom Istarske županije. Također, jasan je i negativan utjecaj TE „Plomin C“ na zdravlje. Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci je Greenpeace objavio analizu vanjskih troškova TE „Plomin C“, gdje je, koristeću metodologiju koju upotrebljava i Europska agencija za okoliš, došao do procjene kako bi emisije iz ove TE prouzrokovale čak 17 preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje. Uz predviđeni radni vijek od 40 godina, TE „Plomin C“ bila bi odgovorna za čak 680 smrtnih slučajeva.

Puni tekst obrazloženja presude dobit ćemo pisanim putem u roku od 15 dana. Obrazloženje ćemo analizirati te iskoristiti pravne mehanizme koji su nam na raspolaganju temeljem Zakona o upravnim sporovima, a vjerujemo da ima elemenata za tužbu Ustavnom sudu.

Osim ove pravne bitke, kampanju vodimo i na druge načine te nastojimo eliminirati mogućnost financiranja ovog štetnog projekta. Želimo istaknuti da je TE „Plomin C“ projekt za kojeg postoji vrlo nizak interes investitora. Iako je bivši ministar gospodarstva Čačić prošle godine izjavljivao kako je za ovaj projekt zainteresirano 50-ak tvrtki iz cijelog svijeta, trenutno još samo dvije tvrtke razmatraju financiranje ovog projekta. Prema nedavno objavljenim neslužbenim informacijama, rok kojeg su potencijalni investitori imali za dostavu obvezujućih ponuda do kraja listopada ove godine prolongiran je za čak 5 mjeseci.

Iz navedenog je jasno da je TE „Plomin C“ projekt koji se suočava s velikim problemima u realizaciji, te smo uvjereni da ćemo ga uspijeti zaustaviti.


18.10.13. 17:21