FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Predstavnik Zelenog foruma moderator na najvećoj energetskoj konferenciji EU

Dugogodišnji okolišni aktivist Toni Vidan, član Europskog ekonomskog i socijalnog odbora (EGSO), danas je u Bruxelles sudjelovao kao moderator na panelu „Energetska unija: lokalne inicijative u energetskoj tranziciji“.
Energetika

Program: Energetika

Tagirano
Uz podršku
Centri_znanja_za_drustveni_razvoj-odrezaniji
Toni-vidan1

Panel "Energetska unija: lokalne inicijative u energetskoj tranziciji" se održao u sklopu tradicionalne godišnje konferencije o održivoj energetici koju organizira Europska komisija, ove godine pod geslom „Energija potrošačima!“. Na konferenciji sudjeluje oko 2300 stručnjaka, javnih dužnosnika, aktivista i poduzetnika.

Panel, na kojem su izlagali predstavnici lokalnih uprava iz Velike Britanije, Francuske, Belgije i Nizozemske, organizirala je koalicija pet najvažnijih europskih mreža lokalnih i regionalnih uprava (ICLEI, energycities, EUROCITIES, ClimateAlliance, i CEMR) i imao je za cilj raspraviti načine na koje se lokalnim akterima unutar EU trebaju osigurati primjereni načini učešća u sustavu upravljanja energetskim i klimatskim politikama, a koji se sada uspostavlja u okviru EU projekta Energetska Unija.

Panelisti su iznijeli brojne uspješne primjere aktivnosti njihovih lokalnih uprava, ali su se i složili u ocijeni kako je zakonodavni i tržišni okvir u EU i zemljama članicama još uvijek velikim dijelom podređen korištenju fosilnih goriva i velikim energetskim monopolima, te se tako ograničava brži i bezbolniji prijelaz na obnovljive izvore energije.

Zelena akcija ovim putem želi čestitati općini Pokupsko koja je na ovoj konferenciji ostvarila izvanredan uspjeh i osvojila prvu nagradu u kategoriji javnih uprava iz cijele EU za poduzete napore u prelasku na održivu energetiku.

Podsjećamo, EGSO je jedno od dva glavna savjetodavna tijela Europske Unije (drugo je Odbor Regija).  EGSO okuplja 350 volonterskih predstavnika/ca nevladinih organizacija iz svih zemalja članica okupljenih u tri grupe koje predstavljaju: poslodavce,  zaposlenike, te „druge predstavnike civilnog društva“. EGSO na europskoj razini zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina i smatra se mostom između institucija EU-a i civilnog društva. Voditelj energetskog programa Zelene akcije, Toni Vidan, u EGSO-u predstavlja više od 40 okolišnih udruga iz Hrvatske, okupljenih u mrežu Zeleni forum.


15.06.16. 17:33