FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Pročitajte dokument "5 do 12 za 2 Celzijusa"

Posljednjih godina veća skupina zemalja složila se oko konkretnog cilja: ograničiti globalno zatopljenje na manje od 2°C, ili 1,5°C.

Posljednjih godina veća skupina zemalja složila se oko konkretnog cilja: ograničiti globalno zatopljenje na manje od 2°C, ili 1,5°C. Danas se u ovoj skupini nalaze 133 države. U lipnju 2009. čak je i SAD prihvatio cilj skupine G8 za ograničavanje globalnog zatopljenja na 2°C. Sve zajedno, skupina zemalja koje pozivaju na ograničavanje zatopljenja na 2°C ili manje bila je odgovorna za 75 posto globalnih emisija CO2 vezanih uz proizvodnju energije i industriju te je obuhvaćala oko 80 posto globalne populacije.

Dokument koji ovdje predstavljamo pokušava dati odgovor na pitanje: kolike emisije se mogu dopustiti ukoliko se želi dostići ovaj cilj i kako bi one trebale biti raspodjeljene? Dokument je izdao AirClim, Tajništvo za onečišćenje zraka i klimu iz Göteborga, Švedska, a izdavač hrvatskog izdanja je Zelena akcija. Možete ga preuzeti klikom na link koji se nalazi niže.


Autor: Eugen Vuković

14.12.09. 01:00