FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Akcija povodom godišnje skupštine dioničara INE

Aktivisti Zelene akcije održali akciju ispred Hypo centra u Zagrebu u kojem se održavala godišnja skupština dioničara INE.
22
Transparent s natpisom "klimINAl"

Danas u 11:30 aktivisti Zelene akcije su održali akciju ispred Hypo centra u Zagrebu u kojem se održavala godišnja skupština dioničara INE. Ispred jednog od ulaza u zgradu aktivisti su razvili transparente i dijelili kojima se dioničare pozivalo da od uprave zahtijevaju odlučan program smanjenja zagađenja okoliša i početak zamjene nafte i plina obnovljivim izvorima energije. Također, s jednog od požarnih stubišta zgrade je izvješen veliki transparent s natpisom "klimINAl".

Letke je uzelo 30-ak dioničara od kojih je većina reagirala pozitivno. Nakon otprilike pola sata, aktivistima su prišli predstavnici Hypo centra te ih upozorili da se nalaze na privatnom posjedu i da će, ukoliko se u roku od 5 minuta ne udalje, pozvati policiju. Ubrzo zatim, aktivisti su se mirno razišli.

Osim poziva dioničarima da od Uprave traže odlučne korake za smanjenje zagađenja, ovom smo akcijom željeli raskrinkati i licemjernu reklamnu kampanju kojom se INA, inače najveći zagađivač u Hrvatskoj, pokušava predstaviti kao kompanija koja "uči od prirode". Ne radi se samo o tome da osnovna Inina djelatnost (eksploatacija, prerada i promet fosilnih goriva) nikako ne može biti kvalificirana kao prijateljska prema okolišu, već i o tome da se to obavlja na način koji je daleko ispod Europskih standarda, a što ima direktne posljedice po zdravlje ljudi koji žive u blizini njenih rafinerija.

Akcija je održana uz potporu Heinrich Böll Stiftunga, ureda za Hrvatsku.


Autor: Eugen Vuković

13.05.08. 21:00