FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Još jedna tvrtka odustala od TE „Plomin C“! Priopćenje

Korejska tvrtka KOSEP odustala je od ulaganja u termoelektranu (TE) „Plomin C“. Ovu informaciju je g. Seungnam Han, zamjenik direktora u KOSEP-ovom odjelu Inovacija i novih poslova dao g. Daul Jangu iz Greenpeaceovog ureda u Južnoj Koreji.
Img_2557_20copy

KOSEP je jedna od 4 tvrtke koje je HEP prije godinu dana izabrao kao moguće strateške partnere za izgradnju TE “Plomin C”. Početkom godine odustala je poljska tvrtka POL-MOT, a sada je odustao i KOSEP. Ostale su još samo dvije tvrtke, francuski EDISON i japanski Marubeni, koje imaju rok do kraja listopada poslati HEP-u obvezujuće ponude za izgradnju TE „Plomin C“. Navedena situacija pokazuje da je ovo neisplativ projekt za kojeg većina investitora nema nikakav interes. Podsjetimo, Europska Unija ima cilj do 2050. smanjiti emisije CO2 za 80%-95%. S obzirom da će „Plomin C“, u slučaju izgradnje, biti u funkciji otprilike do 2065. godine, zbog ove TE ćemo znatno premašiti dopuštene količine emisija CO2. To znači da će Hrvatska trebati plaćati skupe penale koje će osim nas morati plaćati i buduće generacije.

Osim toga, Greenpeace je, koristeći metodologiju Europske agencije za okoliš, napravio analizu vanjskih troškova ovog projekta, gdje je procijenjeno kako će TE „Plomin C“ rezultirati s oko 680 preuranjenih smrtnih slučajeva u 40 godina rada, a ukupni vanjski troškovi onečišćenja doseći će gotovo 125 milijuna eura na godinu. Također, s obzirom da Hrvatska više nema vlastitih nalazišta ugljenja, TE „Plomin C“ vodi nas u energetsku ovisnost o uvoznom ugljenu. Nadalje, ovaj projekt je u suprotnosti s prostornim planom Istarske županije, a na globalnoj razini doprinosi klimatskim promjenama. Zbog izdavanja okolišne dozvole za ovaj štetan projekt, protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode vodi se sudski proces temeljem tužbe Zelene akcije i Zelene Istre. Drugo ročište u ovom procesu održat će se u petak 11. listopada u Rijeci.

Pozivamo Vladu da, kao vlasnik HEP-a, napravi zaokret u dosadašnjoj politici te odustane od TE "Plomin C" te uloži znatno veća sredstva u povećanje energetske učinkovitosti te veće korištenje obnovljivih izvora energije.


06.10.13. 11:20