FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Javna rasprava u kojoj Ministarstvo gospodarstva izbjegava javnost Priopćenje

Zelena akcija je jučer, uz podršku udruge Ekoturistiko i PD Vrlovka, uputila Ministarstvu gospodarstva primjedbe na prijedlog Zakona o energiji, koji je bio na javnoj raspravi do 10. rujna.
Img_5901

Proceduralno, smatramo izuzetno zabrinjavajućim da je javna rasprava za ovako važan Zakon započela usred ljeta, 10. kolovoza, i to bez ikakve najave u medijima i bez ikakvog javnog izlaganja, a trajala je samo zakonski minimalno propisanih 30 dana. Smatramo kako je ovakvim postupanjem Ministarstvo gospodarstva pokazalo kako se javna rasprava organizira samo pro forma, bez prave želje za sudjelovanjem struke i zainteresirane javnosti.

Sadržajno, problematično je što Zakon ne uspijeva dati jasnu podjelu odgovornosti između institucija Vlade RH i “tržišta”, artikulirati ciljeve energetske politike i razvoja, te uspostaviti jasan i poticajan institucionalni okvir državnih institucija. Npr, u obrazloženju donošenja Zakona se, među ostalim, navodi da se “za osiguranje redovite opskrbe energijom Republike Hrvatske odgovornim smatra tržište”. To smatramo potpuno neprihvatljivim ciljem kojim se odgovorne institucije oslobađa odgovornosti za redovitu opskrbu energijom. Nadalje, smatramo nedopustivim propustom da se ne posvećuje nikakva pažnja edukaciji javnosti, jačanju svijesti o negativnim utjecajima energetskih djelatnosti te o mogućim rješenjima na individulanoj i lokalnoj razini. Također, ni na koji način se ne predviđaju poticajne mjere samoorganiziranja građana za kvalitetno zadovoljavanje svojih energetskih potreba, npr. putem energetskih zadruga. Osim toga, iako Hrvatskoj hitno treba jaka Agencija za poticanje energetske učinkovitosti i razvoja obnovljivih izvora energije, ovim Zakonom se osnivanje Agencije ne propisuje, nego se samo navodi kao mogućnost.

Zbog brojnih manjakvosti ovog prijedloga Zakona, nastavit ćemo pratiti proces njegovog, ukazivati na nedostatke, te nastojati poboljšati konačnu verziju koju će usvojiti Sabor.

Komentare Zelene akcije možete pročitati ovdje.


11.09.12. 14:25