FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Energija iz ugljena – budućnost kakvu ne želimo! Najava

Zelena akcija poziva sve zainteresirane građane na predavanje „Energija iz ugljena – budućnost kakvu ne želimo“, koje će se održati u srijedu 21.03. u 18 sati u kinu kluba Palach, Kružna ulica 8, Rijeka. Predavanje će održati Gordana Dragičević, aktivistica Zelene akcije.
Ugljen-ne-hvala

Predavanje je priča o ugljenu globalno i Termoelektrani Plomin lokalno.

Ugljen je fosilni energent koji stvara probleme u okolišu tijekom cijelog svog ciklusa, od rudarenja do izgaranja. Predavanje će ponuditi odgovore i ptaknuti raspravu o nizu pitanja. U kakvom su stanju svjetske zalihe i kakva su predviđanja za budućnost, te kakva je dugoročna isplativost ugljena? Kako stoji stvar s emisijama iz elektrana, kako funkcioniraju i koliko su stvarno čiste tehnologije “čistog ugljena” i zašto uopće ugljen u suvremenoj energetici?

Osvrnut ćemo se i na Termoelektranu Plomin – na postojeća dva bloka, te kontroverzni treći – TEP C koji se prema Prostornom planu Istarske Županije ne bi niti smio graditi. Diljem Europe u posljednjih nekoliko godina zaustavljeno je na desetke novih termoelektrana na ugljen. Da li želimo jednu takvu još 50-tak godina trpjeti u neposrednoj blizini i ako ne, što možemo učiniti i koje su alternative?


16.03.12. 16:29