FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Curenje nafte na Žitnjaku je upozorenje za projekt "Družba Adria" Priopćenje

Današnje curenje nafte na Žitnjaku je nažalost najbolje pokazalo svu nekompetentnost JANAF-a te nemoć javnih vlasti da dobe potrebne informacije, a zatim reagiraju na ovakve ekološke incidente. Ovaj slučaj stoga najbolje pokazuje što bi se dogodilo ako Republika Hrvatska preko JANAF-a krene u realizaciju projekta "Družba Adria".
Dsc01111

Podsjećamo kako bi u slučaju realizacije projekta "Družba Adria" u prvoj fazi JANAF transportirao za izvoz godišnje 5 milijuna tona ruske nafte kopnenim putem iznad strateških rezervi pitke vode u Gorskom kotaru te super-tankerima preko Jadranskog mora. Bilo kakav ekološki incident na naftovodu u Gorskom kotaru bi ugrozio zalihe pitke vode kao jedan od najvrednijih hrvatskih prirodnih resursa, a ekološki incident na Jadranu bi uništio hrvatski turizam na nekoliko godina.  

Isto tako želimo istaknuti našu sumnju u sposobnost gradskih vlasti da odgovore na ovakve ekološke katastrofe budući da se Eko-stožer Grada Zagreba imenovan 24. rujna 2009. još niti jednom nije sastao niti počeo djelovati.

kontakt:
Toni Vidan, mob. 098 385650, [email protected]


23.07.10. 12:52