FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

680 preuranjenih smrtnih slučajeva – da li je to cijena ugljena u „Plominu C“? Priopćenje

Danas (9.5.2013.) su Greenpeace, Zelena akcija i Zelena Istra održali prosvjednu akciju u Plominu gdje su ispred termoelektrane (TE) postavili 680 silueta ljudi. Na taj način su prikazali, temeljem Greenpeaceove znanstveno utemeljene statističke analize, broj procijenjenih preuranjenih smrtnih slučajeva koji će nastupiti zbog onečišćenja iz TE „Plomin C“ u 40 godina rada, ukoliko dođe do realizacije ovog projekta.
Energetika

Program: Energetika

U suradnji
Zelena-istra
Greenpeace
Uz podršku
Centri_znanja_za_drustveni_razvoj-odrezaniji
Img_2539_copy

Ostali važni zaključci Greenpeaceove analize o skrivenim troškovima planirane TE „Plomin C“:

  • Procjenjuje se da će „Plomin C“ svake godine u prosjeku uzrokovati 2.671 napadaj astme, te nevjerojatnih 36.163 slučajeva bolesti dišnog sustava.
  • Ukupno se procjenjuje gubitak od 3.970 radnih dana na godinu zbog bolesti.
  • Ukupni vanjski troškovi onečišćenja uzrokovanog samo ovim blokom doseći će 124,8 milijuna eura na godinu. (Vanjski trošak neke gospodarske djelatnosti je onaj trošak kojeg ne preuzima nositelj te djelatnosti, nego ga snose svi građani.)

U Greenpeaceovoj procjeni utjecaja planirane TE „Plomin C“ na zdravlje ljudi i gospodarstvo korištena je standardna metodologija Europske agencije za okoliš (EEA), prethodno korištena u studiji navedene agencije iz 2011. pod naslovom „Stvarni troškovi onečišćenja zraka od industrijskih pogona u Europi“ (engl. Revealing the Costs of Air Pollution from Industrial Facilities in Europe). Metodologija je detaljno dokumentirana na više od 450 stranica u 7 metodoloških referata iz projekta CAFE-CBA (engl. Clean Air for Europe - Cost Benefit Analysis). Izračuni su temeljeni na najsuvremenijem modelu prijenosa kemijskih spojeva MSC-W (Meteorological Synthesizing Centre-West) koji su izradili europski hidrometeorološki zavodi u okviru programa EMEP, u čijem radu aktivno sudjeluje i hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), a program se financira i sredstvima iz Hrvatske.

Tvrdnja koju često koriste zagovornici izgradnje TE „Plomin C“, da će se kvaliteta zraka poboljšati zbog realizacije ovog projekta, nije točna. Naime, TE „Plomin 1“ se zbog dotrajalosti mora uskoro zatvoriti, što će smanjiti onečišćenje zraka. U odnosu na tu razinu onečišćenja, „Plomin C“ sasvim jasno predstavlja veliko dodatno zagađenje zraka.Također, u odnosu na TE „Plomin 1“, „Plomin C“ će emitirati nekoliko puta više CO2.

Pozivamo Vladu da, kao vlasnik HEP-a, odustane od izgradnje TE na ugljen „Plomin C“, kako bi se izbjegle dalekosežne posljedice ovog projekta. Umjesto realizacije ovakvih zastarjelih projekata, potrebno je smanjiti gubitke u distribuciji električne energije, uložiti sredstva u povećanje energetske učinkovitosti te napokon iskoristiti potencijal obnovljivih izvora energije.

Fotografije u visokoj rezoluciji možete slobodno preuzeti ovdje. Fotografije su slobodne za daljnje objavljivanje.


09.05.13. 13:49