FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Objavljen Homo Climaticum 2021! Vijest

Zelena akcija je u suradnji s učenicima i profesorima partnerskih škola izdala 3. hrvatsku zbirku klimatske fikcije „Homo Climaticum 2021".
Hc_2021(1)

Učenici i učenice Klasične gimnazije u Zagrebu, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu te učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku sudjelovali_e su u osmišljavanju i pisanju priča i proze klimatske fikcije.

U ovogodišnje treće izdanje, nastalo u sklopu projekta "Škole održivosti – obrazovanjem do aktivnog građanstva i društvene jednakosti" uključene su priče i pjesme učenika_ca Klasične gimnazije, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba te Škole za umjetnost, obrt, dizajn, odjeću i grafiku iz Zaboka koji su uz mentorstvo svojih profesorica zamišljali kako vide budućnost oblikovanu klimatskim promjenama.

Kako učenici_e vide budućnost? Što će klimatske promjene značiti za nas osobno? Kako će promijeniti što jedemo, gdje živimo, koga štitimo i kako se organiziramo? Kako će utjecati na druge, koji žive u drukčijim sustavima i geografskim širinama? Kako će svijet prihvatiti promjenu – kao fragmentirani geo-politički prostor ili kao cjelina? Izolacijom ili solidarnošću?

Radovi su i u ovoj knjizi vrlo relevantni jer je postalo očigledno da se klimatske promjene ne manifestiraju samo na udaljenom globalnom jugu, već ih i mi itekako osjećamo.

Osim toga, u knjizi su izloženi i plakati i elaborati učenika i učenica grafičkog dizajna Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te odjela grafike i odjela za unutrašnju arhitekturu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, koji su osmišljavali vizualni identitet 8. Okolišnog filmskog festivala.

Ideja je bila dati kreativnu i aktivističku slobodu mlađim generacijama, sadržajno i stilski im odriješiti ruke, kako bi se svaka učenica i učenik umjetnički izrazili dizajnom koji odgovara njihovom odnosu prema prirodi, okolišu i društvu u kojem živimo ili u kojem želi živjeti.

Ako vas zanima "Kako smo sami sebe kao ljudska vrsta doveli do ovoga, kako izgleda svijet u kojem je planet Zemlja slična Dorianu Grayu, kako će izgledati birokratske zavrzlame i borba za resurse u daljoj budućnosti, kako izgleda ljubav u doba apokalipse te opstaje li kapitalizam i na drugim planetima", svakako odgovore ne propustite pročitati u ovogodišnjem izdanju.

"Homo Climaticum" je dosad doživio dva izdanja (2017. hrvatska i engleska verzija i 2018.); preko 200 ljudi, pisaca, pjesnikinja, amatera i profesionalaca uključilo se u izazov zamišljanja budućnosti oblikovane klimatskim promjenama i izražavanja te vizije kroz književnu formu kratke priče ili pjesme.

"Homo Climaticum 2021" možete preuzeti na poveznici.


02.05.21. 10:21