FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Isto stanje, drugo pakovanje! Priopćenje

Zelena akcija i udruga UZOR iz Resnika pozvali su gradske zastupnike_ce Zagreba da na današnjoj sjednici Skupštine zahtijevaju izmjene predložene Odluke o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada. Ona ne donosi dovoljno mjera za smanjenje količina smeća i povećanje stope recikliranja, niti pravedniju naplatu mjesečnih računa.
Aktivistička grupa

Program: Aktivistička grupa

Tagirano
Uz podršku
Centri_znanja_za_drustveni_razvoj-odrezaniji
1

Tim su povodom aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije i udruge UZOR danas održali prosvjedni performans ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba.

"Zagrepčanke i Zagrepčani ne mogu lako i jednostavno odvojiti otpad na svom kućnom pragu što rezultira velikim količina smeća koje se bacaju na odlagalište, a za takvu zaostalu uslugu plaćaju nepravedne i nezakonite mjesečne račune. Pritisnuta nacionalnim zakonodavstvom, gradska vlast u posljednji čas pokušava progurati ovu Odluku koja bi trebala donijeti promjene. Međutim, ona sadrži brojne manjkavosti pa će te promjene u praksi biti vrlo minorne. Zbog toga smo istaknuli transparent "Isto stanje, drugo pakovanje", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Predloženom Odlukom propisuje se odvajanje samo dijela frakcija na kućnom pragu, dok će se ostatak nositi u spremnike na javnim površinama koji su se već pokazali neučinkovitima zbog udaljenosti i nedostatka kontrole. I u predloženom sustavu odvajanja na kućnom pragu nedostaje kvalitetan nadzor čime se ostavlja velik prostor za zloporabu sustava, posebice u višestambenim zgradama. Konkretno, neće se znati tko je i što ubacio u koji spremnik pa je izgledno da će i dalje nastajati velike količine smeća. Za nepropisno odvajanje propisane su visoke kazne, a kako neće biti moguće saznati prekršitelje, kazna će ići svima, pa tako i stanarima koji marljivo odvajaju.

"Ovakvim sustavom djelomičnog odvajanja na kućnom pragu bez kontrole ne mogu se postići Zakonom propisani ciljevi odvojenog prikupljanja otpada. Također, odredbe o nadzoru provedbe Odluke, sadržaju spremnika i ugovornim kaznama su neprovedive", poručila je Branka Genzić-Horvat iz udruge UZOR.

Zbog nedostatka kontrole i mjerenja količina, neće se znati niti tko je koliko otpada uistinu proizveo pa se neće vršiti niti pravedna naplata po količini miješanog otpada. Građani_ke će kroz izjavu odabrati volumen miješanog otpada kojeg žele plaćati, međutim, neće se znati jesu li uistinu proizveli baš te količine miješanog otpada. Oni koji proizvode više smeća tako imaju opciju da plaćaju jednako kao i oni koji marljivo odvajaju i imaju malo smeća. S druge strane, oni koji puno odvajaju nemaju opciju plaćati manje jer se Odlukom nameće minimalni volumen u zajedničkom spremniku te će oni plaćati više smeća nego što zaista proizvedu.

"Ovakva naplata nije bazirana na stvarnoj mjerljivoj količini predanog otpada tj. zakonskom načelu „plati koliko baciš“, nadodala je Branka Genzić Horvat.

Jedini uspješan i pravedan sustav je onaj u kojem građani_ke na kućnom pragu imaju infrastrukturu za odvajanje glavnih vrsta otpada (plastika, papir, biootpad, metal, staklo), a sustav je zaključan i kontroliran putem čipova i vaga tako da se zna tko je, što i koliko čega bacio. Na taj način moguće je formirati pravednu naplatu po stvarnim količinama miješanog otpada.

"S obzirom da gradska vlast nije prihvatila brojne konstruktivne prijedloge koje smo uputili za vrijeme javne rasprave, jučer smo uputili otvoreno pismo gradskim zastupnicima_cama. Pozvali smo ih da zahtijevaju izmjene Odluke kako bi se građanima_kama Zagreba omogućilo da napokon imaju dostupan i pravedan sustav odvajanja i naplate. Očekujemo da će zastupnici_e na današnjoj sjednici stati u obranu javnog interesa i zaštite okoliša", zaključio je Košak.


30.01.18. 09:37