FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Film: "Cooked" + razgovor o okolišnom rasizmu u RH Priopćenje

Aktivistička grupa Zelene akcije poziva vas na jesensko izdanje filmskih večeri Okolišnog filmskog festivala (OFF večeri) koja će se održati u utorak, 28.9. u kinu Kinoteka (Kordunska 1) s početkom u 20 sati.
Cooked_title-1200x675

Tema jesenskog izdanja jest pojam "okolišnog rasizma", koji ćemo pokušati približiti prikazivanjem dokumentarnog filma “Poštanski broj preživljavanja” (Cooked - Survival by Zip Code, 2019) i razgovorom s četiri sugovornika_ce o hrvatskoj inačici toga pojma.

Poštanski broj preživljavanja (Cooked: Survival by Zip Code) nagrađivane filmašice Judith Helfand, istraga je politike "katastrofe" koja je uslijedila nakon smrtonosnog toplinskog vala koji je 1995. zahvatio Chicago i usmrtio 739 stanovnika.
Zašto je smrtnost bila tako velika? I zašto su smrtni slučajevi bili koncentrirani u siromašnim, uglavnom afroameričkim četvrtima?

Analizirajući tijek i posljedice te katastrofe, dovodeći ekstremne vremenske prilike, društvene razlike i institucionalni rasizam u neraskidivu vezu, redateljica se usuđuje upitati: što ako poštanski broj ne određuje samo našu lokaciju, nego i mogućnost preživljavanja? Bilo da je riječ o toplinskim valovima ili drugim prirodnim katastrofama, one nam otkrivaju načine na koje klasa, rasa i “poštanski broj” unaprijed određuju tko živi, tko umire te tko će biti najgore pogođen tijekom i nakon "službene katastrofe". U svijetu oblikovanom klimatskim promjenama u kojem smo samo u Europi i samo u 2021. svjedočili tornadu u Češkoj, smrtonosnim poplavama u Njemačkoj, razornim požarima u Grčkoj te kontinuiranim rekordima najviše zabilježene temperature, film postaje poučno štivo koja nam pomaže kritički preispitati koncepte "katastrofe" i "otpornosti" te načine na koje se pripremamo za prevenciju najgorih posljedica.

Nadovezujući se na film, u moderiranom razgovoru sa Sarom Lalić iz Centra za mirovne studije (CMS), Martinom Horvat iz Ambidekster kluba i Marijom Miletom iz Zelene akcije otvaramo pitanja institucionalnog rasizma i okolišnog rasizma u Hrvatskoj te razgovaramo zašto je nužno istovremeno zagovarati okolišnu, društvenu i ekonomsku pravdu.

***

Ova aktivnost održava se u sklopu projekta SYSTEM:RESET, kojeg Zelena akcija provodi s mrežom Young Friends of the Earth Europe, čiji je cilj podržati mlade u aktiviranju lokalne zajednice. Aktivnost je sufinancirana sredstvima programa Europske Unije Erasmus +.


21.09.21. 17:59