FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Čime plaćate? - Koja je prava cijena proizvoda koje kupujemo? Priopćenje

Koliko često se kupac pita: „Koja je prava cijena proizvoda koje kupujem?“. Zelena akcija danas je upozorila upravo na problem konzumerizma te dodatnih i skrivenih troškova proizvoda, u sklopu akcije „Čime plaćate?“. Aktivisti i aktivistkinje dijelili su prolaznicima informativne letke o tome koji su dodatni, neuračunati troškovi raznih proizvoda koje svaki dan trošimo.
Cime_placate-05

U blagdansko vrijeme kupce se potiče na što veću kupovinu i potrošnju. Rezultat toga je stvaranje velike količine otpada i viška dobara čime se troši i velika količina resursa. Kada platimo neki proizvod, uz cijenu nisu navedeni dodatni troškovi ili štetni učinci tog proizvoda. Primjerice, uz mineralnu vodu nije navedeno da je za proizvodnju njezine PET ambalaže potrošeno četiri litre vode ili da je radnik u istočnoj Aziji koji je izradio majicu kupovne cijene 50 kn, za nju plaćen samo 1 kn. Velik problem je i prekomjerna kupovina hrane čime se stvara velika količina bio otpada, a taj otpad se ne obradi. Prosječna osoba u Hrvatskoj godišnje baci hranu u ukupnoj vrijednosti od 1.000 kn.

Akcijom želimo potaknuti svijest građana i građanki o konzumerizmu, koji je u ovo doba godine na svom godišnjem vrhuncu, te o pravoj cijeni proizvoda koje kupujemo kao poklone, tj. o vanjskim troškovima. Kad kupujemo artikle, rijetko kad nas se kao konzumente osvijesti o širim implikacijama proizvodnje i konzumacije proizvoda za naše društvo i naš planet.

Želimo potaknuti građane i građanke da u blagdansko vrijeme budu odgovorni u kupovini poklona te ih potaknuti da umjesto kupovine pokušaju sami napraviti jednostavan poklon. Stoga, pozivamo građane i na besplatnu radionicu uradi sam poklona koju organiziramo danas, 22.12. u 18h u našim prostorijama u Frankopanskoj 1.

Više o radionici pogledajte ovdje.

Galeriju slika s akcije pogledajte ovdje.


22.12.15. 13:28

Cime_placate-01 Cime_placate-02 Cime_placate-03 Cime_placate-06 Cime_placate-05
Cime_placate-04
cime_placate-01
+
cime_placate-02
+
cime_placate-03
+
cime_placate-06
+
cime_placate-05
+
cime_placate-04
+