FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Peticija

Poruka Bandiću: Zahtijevamo bolju uslugu, a ne poskupljenje računa!

Dsc_0144

Pošaljite gradonačelniku Bandiću e-mail u kojem tražite da ne prihvati cjenik kojeg je predložio Holding, a kojim bi porasla cijena odvoza otpada u Zagrebu. Tražimo uspostavu pravedne naplate po količini miješanog otpada te poboljšanje kvalitete usluge odvojenog prikupljanja otpada.


Poštovani,

Iako već sada plaćamo visoke cijene za uslugu prikupljanja otpada, prema prijedlogu cjenika Zagrebačkog Holdinga, uskoro ćemo plaćati dvostruko pa i trostruko više! Cijena će se prema prijedlogu sastojati od oko 70% fiksnog dijela te oko 30% varijabilnog koji uključuje volumen spremnika i broj odvoza. Takva naplata je nepravedna jer omogućava zaradu Čistoći, a malu mogućnost građanima_kama da smanjenjem smeća smanje račune. Osim što varijabilni dio čini samo 30%, građani s malo smeća neće moći odabrati manji volumen od onog kojeg odredi Čistoća pa će plaćati i smeće koje ne proizvedu. Znakovito je da je Čistoća prošle godine odbila sustav naplate po količini jer bi morala zaposliti 40 ljudi. Sada se, bez takvog unaprjeđenja naplate, kao razlog za poskupljenje planira zapošljavanje 421 osobe, deset puta više!

Kao razlog poskupljenja navodi se i nabava kanti i vozila za prikupljanje otpada, a za to su već prošle godine raspisivani natječaji za dodjelu sredstava, a najavljeni su i novi. Tvrdnje Holdinga o nužnom poskupljenju zbog troška opreme su pokušaji stvaranja privida da zbog minornih promjena moraju porasti računi, što je netočno. Također, Odlukom o načinu prikupljanja otpada zacrtano je da sustav neće doživjeti značajnije izmjene. Odvojeni otpad će se i dalje nositi u nekontrolirane spremnike u kojima često dolazi do miješanja otpada. Dio spremnika bit će na kućnom pragu, ali i ti spremnici neće biti pod ključem pa će u njima opet završavati svašta.

Zahtijevam:
- da se ne prihvati predložen cjenik, da do poskupljenja ne dođe te da se uspostavi pravedna naplata po stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada i poboljša kvaliteta usluge odvojenog prikupljanja otpada.
- da se cjenik formira prema stvarnim količinama miješanog otpada koje građani proizvedu, a to se može mjeriti postavljanjem vaga u spremnike i identifikacijom korisnika. Oni koji više otpada odvajaju shodno tome trebaju imati niže račune.
- da se sva potrebna oprema financira iz EU fondova.
- da se izmijeni Odluka o načinu prikupljanja otpada i naplate kako bi naplata bila pravednija, a odvojeno prikupljanje dostupnije, kontroliranije i efikasnije.
- da se gradonačelnik Milan Bandić drži svojih obećanja te poštuje zaključke sa tematske sjednice Gradske skupštine iz 2017. godine koji brane poskupljenje cijene odvoza otpada.
Jedino pravednom naplatom prema količinama otpada te kontroliranim odvojenim prikupljanjem otpada na kućnom pragu će se ispuniti ciljevi recikliranja te izbjeći ogromne kazne iz EU!

Potpiši peticiju

29.01.19. 18:43