FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Zelena akcija slavi 40. godišnjicu Friends of the Earth International!

Friends of the Earth International (FoEI) – najveća svjetska mreža organizacija za zaštitu okoliša čija je članica i Zelena akcija proslavlja svoju 40. godišnjicu.
Image_preview

Tokom cijele godine proslavljat ćemo, zajedno s drugim članicama Mreže, sve što je postignuto u proteklih 40 godina. Godišnjica je i prilika da razmislimo o tome što nam je činiti u narednih 40 godina, i naglasimo važnost hitne transformacije prema ekološki održivom i socijalno pravednom društvu.

Federaciju Friends of the Earth International (Prijatelji Zemlje) osnovala je 1971. u Roslagenu (Švedska) grupa aktivista iz Francuske, Švedske, Britanije i SAD-a. Oni su uvidjeli potrebu za osnivanjem organizacije koja bi omogućila lakše bavljenje okolišnim problemima koji nadilaze granice pojedinačnih država.

40 godina kasnije federacija broji 76 grupa članica i preko 2 miliona pojedinačnih članova širom svijeta. Kampanje koje provodi FoEI i stavovi koje zagovara oblikuju se na temelju saznanja i rada brojnih organizacija članica u njihovim lokalnim zajednicama.

Također, Friends of the Earth International je dio globalnog pokreta koji se bori za očuvanje okoliša i socijalnu pravdu, a koji uključuje poljoprivrednike, urođeničko stanovništvo, radnike, žene i mlade.

Povodom svoje 40. godišnjice FoEi je producirao niz materijala koje možete besplatno pročitati i preuzeti ovdje.


15.06.11. 16:12