FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Svjetski skup udruga za zaštitu okoliša u Hrvatskoj

Zelenoj akciji, vodećoj hrvatskoj udruzi za zaštitu okoliša i hrvatskoj članici globalne mreže Friends of the Earth (Prijatelji zemlje), ove godine povjerena je odgovornost organiziranja godišnje skupštine mreže njenog europskog dijela. Zelenoj akciji, vodećoj hrvatskoj udruzi za zaštitu okoliša i hrvatskoj članici globalne mreže Friends of the Earth (Prijatelji zemlje), ove godine povjerena je odgovornost organiziranja godišnje skupštine mreže i njenog europskog dijela.

 Po prvi put će se skupštine najveće svjetske mreže koja okuplja organizacije za zaštitu okoliša iz 68 zemalja svijeta održati u ovom dijelu Europe. Mreža je osnovana 1971., a danas u svojim članicama okuplja preko milijun članova i simpatizera širom svijeta ( Više informacija na: www.foei.org , www.foeeurope.org ).

Skupština je posljednji put održana 2002. u Švicarskoj, a 2000. u SAD-u. Pored skupština mreže održat će se i tematska konferencija Nature for sale ( Priroda na rasprodaji ) . Sudjelovat će gotovo 130 predstavnika iz oko 60 zemalja, a konferencija se održava od 20. rujna do 4. listopada u hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama.

Raspored događanja:

24.- 25. rujna Nature for sale (Priroda na rasprodaji) - konferencija o ulozi Svjetske trgovinske organizacije (WTO), međunarodnih financijskih institucija i korporacija koje nameću ubrzanu privatizaciju vodnih i prirodnih resursa.
Iako privatizacija nije ništa novo, ubrzana privatizacija zahtijeva hitnu akciju prije nego lokalne zajednice ostanu bez pristupa osnovnim resursima za život, vode i hrane. Prvog dana organizacije će predstavljati nacionalne kampanje te će se razmatrati utjecaj WTO-a, korporacija i financijskih institucija u pojedinim regijama svijeta. Drugi dan stručnjaci će predstaviti načine na koji se odvija privatizacija prirodnih izvora te nove trendove, kao nanotehnologiju.
U okviru konferencije posebna pozornost bit će posvećena problematičnom projektu Družba Adria kao primjeru pokušaja uzurpacije javnog prirodnog resursa (Jadranskog mora).

20. - 23. rujna - godišnja konferencija Friends of the Earth Europe , europskog dijela FoE International
27. rujna - 2. listopada -Pod nazivom Building strenght from diversity (Jačati kroz različitosti) održat će se skupština FoE International.

UKLJUČI SE!

Pozivamo Vas na događanja u subotu, 25. rujna!

Kako bismo približili ovaj izuzetan doga đ aj svima zainteresiranima, drugi dan tematske konferencije i niz drugih doga đ anja u subotu, 25. rujna, održavaju se u Zagrebu i otvoreni su za sve zainteresirane. Pored toga stručnjaci udruga koje sudjeluju na ovom skupu održat će niz prezentacija u dvorani Zelene akcije, Frankopanska 1.

11-13 h - Cvjetni trg , akcija u sklopu europske turneje karbonskog dinosaura na Cvjetnom trgu: potpišite europsku peticiju "Ne budi fosil: bori se protiv klimatskih promjena!"

14:00-15:30 h - Starogradska vijećnica, Ćirilometodska 5, otvoreni dio konferencije "Priroda na rasprodaju".

21-23 h - pozivamo vas na druženje sa sudionicima konferencije i aktivistima Zelene akcije u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1!


Autor: Zelena akcija

27.10.04. 21:00