FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Osvrt na prvih 100 dana Vlade Andreja Plenkovića: ZABRINJAVAJUĆA ZBIRKA OTVORENIH PITANJA Priopćenje

U prvih sto dana rada Vlade premijera Andreja Plenkovića, kao pozitivne promjene Platforma 112 ističe djelomično odustajanje od modela vladanja neliberalne demokracije, odustajanje od daljnjih proračunskih rezova u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti te podnošenje izvještaja premijera Hrvatskom saboru o održanim sastancima Europskog vijeća.
Img_0317

S druge strane, otvorena su nova zabrinjavajuća pitanja i pokazani razlozi za zabrinutost organizacija koje se bave temeljnim ljudskih pravima i zagovaraju jačanje demokratske političke kulture u Hrvatskoj.

Umjesto da Vlada jača integritet i transparentnost u obnašanju javnih dužnosti, popravljajući time nastale ožiljke na demokraciji i političkom sustavu tijekom prošle Vlade, svojim nečinjenjem i ova Vlada ugrožava povjerenje građana u tijela javne vlasti, a politička odgovornost prema građanima još više blijedi. Stoga Platforma 112 kritizira nedostatak jasnog i nedvosmislenog odnosa prema zločinačkom režimu tzv. NDH, nedopustivi politički pritisak na rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, omalovažavanje znanstvenog rada i ignoriranje Odluke Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, izostanak nastavka provedbe kurikularne reforme, kao i ignoriranje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Također se kao problematično ističe nerješavanje problema financijske blokade računa građana putem ovršnih postupaka zbog čega je gotovo 10 % ukupne populacije u blokadi te što će se u dijelu promjena poreza na dohodak povećati dohodovne nejednakosti u Hrvatskoj.

Kao vrlo zabrinjavajuće tendencije, Platforma 112 ističe i činjenicu da Vlada ne objavljuje dnevni red i materijale za sjednice bar dan ranije te što ne održava redovite konferencije za novinare. Posebno brine što je porezna reforma donesena bez procjene učinaka propisa i bez savjetovanja sa zainteresiranom javnosti. Jedan od poteza nove Vlade koji je stvorio velike debate u javnosti je najava prodaje 25% HEP-a. Smatramo da umjesto štetne prodaje bilo kojeg udjela HEP-a, njemu treba stručno i odlučno vodstvo i demokratizacija upravljanja koja će uključivati pojačanu društvenu kontrolu od strane građana/ki, sindikata i organizacija civilnog društva. Stoga Platforma 112 poziva da se konačne odluke o budućnosti HEP-a i INA-e donesu tek nakon široke javne i stručne rasprave o nacionalnoj energetskoj politici.

Detaljnije informacije nalaze se u priloženom priopćenju.

Platforma 112 je koalicija koja okuplja 71 organizaciju civilnog društva koje se bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom, izgradnjom mira, suzbijanjem korupcije, zaštitom javnih resursa i okoliša.


26.01.17. 12:44