FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Krško ili krhko?

Jučerašnji "incident", kako ga nazivaju službeni izvori, u Nuklearnoj elektrani Krško, dobar je podsjednik svima onima kojima je izbljedjelo sjećanje na Černobilsku katastrofu i opasnosti koje sa sobom nose nuklearne elektrane.
Uz podršku
Eu_104x70
Nek-brez-roz

Na sreću, izgleda da nije došlo do ispuštanja radioaktivnog materijala u okoliš, ali je postalo vidljivo kako javnost, pogotovo u Hrvatskoj, nema pristupa relevantnim informacijama i kako ne postoji djelatni nezavisni nadzor nad radom elektrane Krško.

Tim stručnjaka iz okolišne organizacije Global 2000 iz Austrije, naše partnerske organizacije iz međunarodne mreže Prijatelji zemlje (Friends of the Earth), izvršio je tijekom jutra nezavisna mjerenja u okolini elektrane i nisu utvrđene povećane razine radioaktivnosti, ali im je bilo spriječeno uzimanje uzoraka same rashladne vode koja se ispušta u Savu.
Zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske hitno formiranje međunarodne i nezavisne komisije koja bi temeljito preispitala razinu sigurnosti rada u Nuklearnoj elektrani Krško, te osposobljenost relevantnih institucija u Hrvatskoj za reagiranje u slučaju ozbiljnijih havarija u elektrani.

Pored toga, zahtijevat ćemo i cjeloviti informaciju od vlasnika elektrane tko je odgovoran za naknadu izravne i neizravne štete fizičkim i pravnim osobama u Republici Hrvatskoj u slučaju ispuštanja radioaktivnosti u naš okoliš, naročito u rijeku Savu.

Ovaj "incident", kao i havarija u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks (10. travnja 2003.), trebale bi poslužiti kao opomena svim institucijama u Hrvatskoj koje u zadnje vrijeme neodgovorno otvaraju davno raspravljenu dilemu treba li u Hrvatskoj graditi nuklearnu elektranu.


Autor: Zelena akcija

04.06.08. 22:00