FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Akcija-igra "Čovječe ne ljuti se!"

Treća akcija Građanske inicijative Matija Gubec održana je u srijedu, 9. studenog 2005., na prvi dan 17. sjednice Hrvatskoga sabora. Ovaj put nije bio najavljen prosvjed, tako da nas na Markovom trgu nije dočekala policija spremna na intervencije, nego samo nekoliko policajaca kojima je nadgledanje Sabora, Vlade i gornjogradskih turista ionako svakodnevni posao.
Covjeceneljutise009

Zelena akcija pridružila se građanskoj inicijativi "Matija Gubec"

Obavijest o tome da će se na Markovom trgu ipak nešto zbivati poslali smo medijima dan ranije, s najavom da tiskovna konferencija počinje u 11:45. Neposredno prije konferencije urudžbirali smo . Na uglu Markovog trga i ulice Kamenitih vrata u najavljeno vrijeme pristigli su novinari i fotoreporteri HINE, Novog lista, 24 sata, Večernjeg lista, radijskih postaja Kaj i Sljeme, ekipa Fade Ina, a nešto kasnije pojavila se i TV Z1. Posebne izjave dane su još i Otvorenom i Obiteljskom radiju te H-alteru. Čini se da su naše  i Otvoreno pismo Predsjedniku Vlade bili dovoljno jasni, tako da je samo novinarka TV Z1 postavila dodatno pitanje o tome kako komentiramo činjenicu da su i neke zemlje članice EU uvele slične odredbe.

Ključni dio akcije bila je igra "Čovječe ne ljuti se", koju su članice i članovi nekadašnjeg Svaruna odigrali zajedno s novom aktivističkom generacijom na pločniku Markovog trga, podijeljeni u ekipe Građana, Vlade, Sabora i Policije. Točno u podne kocku su bacili Građani koji su na kraju, uz navijanje tridesetak okupljenih građanki i građana, i pobijedili. Vlada je zauzela drugo mjesto, dok su igru između Sabora i Policije pred sam kraj pokušali omesti pravi policajci, čini se uz pojačanje pristiglo iz Petrinjske, s obrazloženjem da ometamo promet. Policija je ipak, uz samo dva dodatna bacanja, svladala Sabor i zauzela odlično treće mjesto.

U pravom pak Saboru danas nije bilo ni riječi o Zakonu o javnom okupljanju, ali kao što smo već saznali iz medija, Ustavni sud trebao bi o Zakonu raspravljati za dva tjedna. Pozivamo sve aktivistice i aktiviste inicijative Matija Gubec, kao i sve koji nas podržavaju, da se na dan objave odluke Ustavnog suda okupimo na Markovom trgu i proslavimo. Ili, ako odluka ne bude onakva kakvu očekujemo, da odigramo neku novu igru.


Autor: Zelena akcija

09.11.05. 02:00

Covjeceneljutise001 Covjeceneljutise002 Covjeceneljutise003 Covjeceneljutise004 Covjeceneljutise005
Covjeceneljutise006 Covjeceneljutise008 Covjeceneljutise009 Covjeceneljutise010 Covjeceneljutise011
covjeceneljutise001
+
covjeceneljutise002
+
covjeceneljutise003
+
covjeceneljutise004
+
covjeceneljutise005
+
covjeceneljutise006
+
covjeceneljutise008
+
covjeceneljutise009
+
covjeceneljutise010
+
covjeceneljutise011
+
1 / 10

covjeceneljutise001