FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

25 godina Zelene akcije

Zelena akcija u siječnju ove godine slavi 25 godina postojanja i aktivnog djelovanja u cilju zaštite prirode i okoliša te promicanja održivog razvoja u Republici Hrvatskoj.
Za-25-godina3

U prvih četvrt stoljeća našeg postojanja zabilježili smo brojne uspjehe koji nam daju još više motivacije za daljnje djelovanje. Promovirajući energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada, strože standarde u zaštiti prirode, inzistirajući na sintezi zaštite okoliša i društvene pravde, nudeći drugačije modele upravljanja javnim i prirodnim resursima... uspjeli smo utjecati na svijest građana, ali i na zakonodavni okvir zaštite okoliša. Našim kampanjama ostvarili smo mnoge direktne rezultate, poput donošenja jednog od najstrožih zakona o GMO-ima, zaustavljanja izgradnje termoelektrane u Lukovom Šugarju, zaustavljanja projekata „Družba Adria“ i hidroelektrane Ombla, ukidanja koruptivnog Zakona o igralištima za golf, izmjene trase autoceste na području doline Gacke, doprinosa donošenju Zakona o svjetlosnom onečišćenju, sudjelovanja u kampanji protiv davanja autocesta u koncesiju… Svakako moramo istaknuti i ključnu ulogu u najvećoj kampanji civilnog društva „Ne damo našu Varšavsku“ koja je imala velik broj neizravnih pozitivnih posljedica, poput izmjena zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana, poticaja ostalim inicijativama u Hrvatskoj (npr. „Srđ je naš“) te senzibiliziranja javnosti za teme prostornog planiranja i javnog interesa.

Nastali smo burne 1990. godine kao „Zelena akcija Zagreb“, kada smo se većinom bavili lokalnim temama: problematikom komunalnog otpada, vodoopskrbe grada, zelenim gradskim površinama, energetikom i okolišem, a osnovali smo i Zeleni telefon - servis na koji građani i građanke prijavljuju ekološke probleme. Već 1996. zbog sve intenzivnijeg djelovanja na području cijele Hrvatsku mijenjamo ime u „Zelena akcija“. Mnoge nenasilne direktne akcije, kampanje, informiranje i obrazovanje građanki i građana osnažili su Zelenu akciju koja iz godine u godinu uključuje u svoj rad brojne aktiviste i aktivistice, provodi nove projekte i širi svoje djelovanje na nove teme. Svoje rad smo s vremenom proširili i na međunarodnu razinu, postavši članica mreže Friends of the Earth i brojnih drugih regionalnih, europskih i globalnih mreža. Strateškim programima upravljanja prirodnim resursima, borbe protiv klimatskih promjena, ostvarenja okolišnih ljudskih prava, produbljivanja ekološke svijesti građana te promocije održivih ekonomskih modela, kao  jedna od najvećih organizacija civilnog društva spremni smo nastaviti odlučno i stručno se suočavati s izazovima i prijetnjama okolišu i zdravlju ljudi na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.

Povodom našeg 25. rođendana, u narednom periodu objavljivat ćemo prigodne vijesti o nekim važnijim dijelovima povijesti Zelene akcije.
 


07.01.15. 12:45