FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Uhićenje Bandića – građani su bili godinama brži od nadležnih institucija! Priopćenje

Kao razlog uhićenja gradonačelnika Bandića, Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza, Ivana Tolića i ostale Bandićeve „klike“, mediji među ostalim navode zamjene zemljišta, spalionicu i gospodarenje otpadom. Zelena akcija i Pravo na grad već su deset godina upozoravali na sumnjive prenamjene zemljišta, netransparentne izmjene Generalnog urbanističkog plana, problematičan sustav gospodarenja otpadom i pogodovanje kontroverznim investitorima.
U suradnji
Png
Ljudi2

Ostavku gradonačelnika Bandića tražili smo već 2010. zbog slučaja „Varšavska“ te izgradnje podzemne garaže u sklopu projekta „Cvjetni“. Tada su Zelena akcija i Pravo na grad organizirali prosvjed ispred Gradske uprave na kojem je 4000 ljudi zatražilo gradonačelnika Bandića da spakira kofere i ode u zatvor u Remetinec. Te godine smo i zauzeli Varšavsku ulicu kako bismo je zaštitili od građevinskih radova, upozoravajući na nelegalnosti prilikom izmjena GUP-a kojima se pogodovalo HoTo Grupi. U konačnici je DORH objavio priopćenje kako su utvrđena „izvjesna odstupanja u dijelu koji se tiče mogućnosti povećanja izgrađenosti dvorišta i dijelu koji se odnosi na dopušteno deniveliranje dijela Varšavske ulice“. Međutim, nakon toga, niti DORH niti ostale nadležne institucije nisu dodatno reagirale.

Uoči lokalnih izbora 2009. imali smo kampanju "Mutna voda" kojom smo ukazivali "na više od dvije milijarde kuna muljaža". Podsjećamo da je tada predsjednik SDP-a, a sadašnji premijer Zoran Milanović izjavio kako je Milan Bandić najbolji kandidat za zagrebačkog gradonačelnika te da je SDP s Bandićem na čelu jamstvo kvalitetne i poštene gradske vlasti.

Očito je kako su građani bili godinama ispred nadležnih institucija koje su se pravile da ne vide nikakve malverzacije u načinu upravljanja gradom.

Nadalje, u Zagrebu se već više od desetljeća sustavno zanemaruje gospodarenje otpadom. Time se otvorio prostor za ulazak sumnjivih investitora u ovaj financijski unosan posao, a građanima je nanesena financijska i okolišna šteta. Ukazivali smo na štetnost gradnje spalionice te već izgrađenog i sa spalionicom usko povezanog pročistača otpadnih voda. Prošle godina bila je planirana čak i privatizacija Čistoće i drugih komunalnih tvrtki, a mediji su ukazivali kako će upravo tvrtka Petra Pripuza preuzeti gospodarenje otpadom u Zagrebu. Zelena akcija i Pravo na grad su se usprotivili ovakvim najavama, ukazujući da bi privatizacija dovela do smanjenja kvalitete i povećanja cijena komunalnih usluga, kao i do pada investicija u komunalnu infrastrukturu. Nadamo se da će ova uhićenja spriječiti navedene planove te da će se sada konačno do kraja istražiti sve afere koje su gradonačelnika Bandića pratile od prvih dana njegove vladavine.

Otvara se pitanje i tko će sada upravljati gradom? Zbog činjenice da je osim samog gradonačelnika uhićena i većina njegovih najbližih suradnika te s obzirom da upravljanje gradom niti do sada nije funkcioniralo u skladu s javnim interesom, jasno je da dio vladajuće gradske garniture koji je ostao na slobodi nema pravo upravljati Zagrebom te da je potrebno raspisati nove izbore.


20.10.14. 13:14