FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Znanstveni savjeti predsjedniku Europske komisije trebaju biti transparentni i objektivni

Danas je 25 udruga iz cijele EU poslalo pismo predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru, tražeći uspostavu sustava u kojem će Europskoj komisiji na raspolaganju biti raznolika znanstvena ekspertiza. Novi predsjednik Europske komisije treba odlučiti hoće li zadržati poziciju Glavnog znanstvenog savjetnika (eng. Chief Science Adviser - CSA), ili će ovu poziciju ukinuti.
Tagirano
Uz podršku
Nacionalna_zaklada_za_razvoj_civilnog_drustva
Centri_znanja_za_drustveni_razvoj-odrezaniji
Komisija

Udruge smatraju kako je nerazumno očekivati da jedna osoba - CSA - može garantirati objektivno i kompetentno znanstveno savjetovanje predsjednika Europske komisije. Smatramo da je neophodno da g. Juncker ima na raspolaganju objektivniju i raznovrsniju ekspertizu od one koju može pružiti jedan jedini znanstveni savjetnik. Do sada su samo tri zemlje u EU uspostavile poziciju CSA pri svojim vladama - Velika Britanija, Irska i Češka. Dvije od njih su nedavo napustile ovaj model tako da on postoji još samo u Velikoj britaniji, gdje se CSA našao na udaru kritika zbog davanja očigledno manjkavih savjeta koji su previše išli u korist specifičnim komercijalnim i političkim interesima. Jasno je da, ako je pružanje znanstvenih savjeta koncentrirano u ruke samo jednog čovjeka, lakše ga je kontrolirati. Utjecaj korporativnih lobista je još više olakšan činjenicom da CSA Europske komisije nema obvezu objaviti savjet koji je dao predsjedniku.

Trenutna CSA je izjavila kako njezin savjet treba ostati "netransparentan" i imun na javno propitivanje, što smatramo vrlo zabrinjavajućom izjavom.Smatramo kako znanstveni savjet treba biti neovisan, objektivan i transparentan. Ako imamo samo jednog CSA za kreiranje svih politika EU, to znatno otežava navedeni princip.

Pismo koje su udruge poslale g. Junckeru možete pročitati ovdje.


19.08.14. 18:36