FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Vlada mora smjeniti Radimira Čačića Priopćenje

Zeleni forum (mreža koja okuplja 41 udrugu za zaštitu okoliša iz cijele Hrvatske) zahtijeva od Zorana Milanovića da smijeni Radimira Čačića zbog apsolutno neprihvatljivog pokušaja da postavi nekvalificiranog člana HNS-a na mjesto zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Tagirano
U suradnji
Zeleni_forum
Slika

Također, šokirani smo da g. Čačić izjavljuje “odlučio sam da će biti dva Fonda – Fond za ekologiju i Fond za energetiku.”  Ova tema nikako nije u nadležnosti g. Čačića pa želimo znati što radi ostatak Vlade dok g. Čačić preuzima sve aspekte upravljanja državom?

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je institucija koja ima zadaću financirati ključne projekte s ciljem zaštite i unapređenja okoliša te povećanja energetske učinkovitosti kao i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Pozicija direktora Fonda je izuzetno odgovorna i jako je važno da direktor bude imenovan na transparentan način. Neprihvatljivo je da se političkim pritiscima na ovo mjesto pokušava postaviti osoba koja ne zadovoljava uvjete.

Nakon što je bivša ministrica Holy dala ostavku, Zoran Milanović je izjavio da je Vlada visoko podignula ljestvicu i postavila određene standarde ponašanja kojih će se držati. Ovaj pokušaj “kadroviranja” je znatno gori od onog zbog kojeg je Mirela Holy dala ostavku. Ona je pokušala spriječiti davanje otkaza tajnici u HŽ-u, dok se g. Čačić koristio prijetnjama i neprihvatljivim pritiscima radi postavljanja nekvalificiranog člana svoje stranke na vrlo odgovornu poziciju, na kojoj bi mogao raspolagati s proračunom od cca milijardu kuna godišnje. Ukoliko Vlada ne smijeni Radimira Čačića, pokazat će potpunu nevjerodostojnost i izgubiti svaki kredibilitet.

-------

* Zeleni forum okuplja 41 udrugu za zaštitu okoliša, a djeluje od 1998. godine. U ime Zelenog foruma ovo priopćenje potpisuju članovi koordinacijskog tima:

  • Zelena akcija (Zagreb)
  • Zelena Istra (Pula)
  • Sunce (Split)
  • Zeleni Osijek (Osijek)
  • Eko Zadar (Zadar)
  • Ekološka udruga Franjo Košćec (Varaždin)
  • Eko Pan (Karlovac)
  • ZEO Nobilis (Čakovec)

06.07.12. 15:57