FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Jagoda Munić ponovno izabrana za predsjednicu najveće svjetske mreže udruga za zaštitu okoliša „Friends of the Earth International“ Priopćenje

Jagoda Munić iz Zelene akcije u ponedjeljak je na godišnjoj skupštini Friends of the Earth International (FoEI) u Šri Lanki ponovno izabrana za predsjednicu ove najveće svjetske mreže udruga za zaštitu okoliša, na mandat od dvije godine. Ponovni izbor je potvrda kvalitete njenog dosadašnjeg rada na čelu FoEI, a predstavlja i svojevrsno priznanje Zelenoj akciji, kao jednoj od najaktivnijih grupa unutar FoEI.
Jagoda

FoEI okuplja 75 udruga za zaštitu okoliša iz isto toliko država svijeta, te ima preko 2.000.000 članova i podržavatelja. Zelena akcija je članica ove mreže već 12 godina. Neke od proritetnih tema kojima se bavi FoEI su klimatske promjene, zaštita bioraznolikosti, očuvanje prostora za potrebe lokalnih zajednica, osiguranje pravednog pristupa hrani lokalnim zajednicama, zaštita šuma i voda... U svojim aktivnostima FoEI propitkuje postojeće ekonomske modele te promovira rješenja koja doprinose uspostavi ekološki održivog i socijalno pravednog društva.

Jagoda Munić je članica Zelene akcije od 1997. godine, te je bila predsjednica Zelene akcije od 2001. – 2007. Vodila je nekoliko uspješnih kampanja za zaštitu okoliša, kao što je kampanja protiv GMO-a koja je osigurala da Hrvatska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o GMO-ima, te kampanju za ukidanje koruptivnog Zakona o igralištima za golf, temeljem koje je ovaj Zakon i ukinut. Također, vodila je i kampanju protiv izgradnje hidroelektrane Ombla, koja je rezultirala zaustavljanjem ovog štetnog projekta. Od ulaska Zelene akcije u FoEI, bila je iznimno aktivno uključena u aktivnosti mreže te obnašala dužnost članice ili zamjenice člana Upravnog odbora posljednjih 10 godina.


08.10.14. 10:48