FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Građani Zagreba protiv Bandića i njegovog GUP-a Priopćenje

Na današnjem javnom izlaganju o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) brojne udruge, građanske inicijative i neovisni stručnjaci jasno su se usprotivili ovom posljednjem nasrtaju gradonačelnika Bandića na Zagreb.
U suradnji
Png
Uz podršku
Centri_znanja_za_drustveni_razvoj-odrezaniji
Dsc_1327

Gradonačelnik je prvo želio potpuno isključiti građane_ke iz ovog procesa te izmijeniti GUP bez ikakve javne rasprave. Kada mu to nije pošlo za rukom, odredio je da javna rasprava bude u periodu kada je u Zagrebu prisutno  najmanje građana_ki. Također, nije predviđeno slanje komentara e-mailom, već je to moguće napraviti isključivo poštom ili osobno.

Usprkos tom gradonačelnikovom nastojanju isključivanja javnosti, zahvaljujući angažmanu udruga i građanskih inicijativa do sada je u sklopu javne rasprave preko 1.100 građana poslalo komentare kojima se protive štetnim izmjenama GUP-a. Zelena akcija, Pravo na grad i neovisni stručnjaci napisali su elaborirane komentare na predložene izmjene GUP-a, a građanske inicijative sa Sigeta, Savice, Trešnjevke, Vrbana i Hipodroma su građanima_kama u svojim kvartovima organizirale fizičko potpisivanje isprintanih komentara. Građani_ke su prepoznali i opasnosti novog GUP-a i uključili se u obranu grada od nehumanog uništavanja. Očekujemo da će do 14. kolovoza, kada završava javna rasprava, nadležnom gradskom uredu pristići još više primjedbi. Da je javna rasprava organizirana nakon ljeta, njihov broj bio bi još veći. Ovo pokazuje da je velikom broju građana_ki iznimno stalo kako će se razvijati Zagreb i da su spremni braniti javni interes od Bandića. Oni su tijekom proteklih godina jasno i glasno pokazali, putem Zborova građana i raznih okupljanja, da zahtijevaju više demokracije pri donošenju prostornih planova svih redova, kao i zaštitu okoliša u kojem žive.

Aktualne izmjene GUP-a obiluju štetnim odredbama. U skladu s Bandićevim željama, prostoru Velesajma i Hipodroma dodaje se mješovita namjena što znači da bi se tamo mogle graditi zgrade, neboderi, trgovine, poslovni objekti, banke, hoteli, ugostiteljski objekti, javne garaže, itd. Time se priprema teren za tzv. Zagrebački Manhattan, megalomanski projekt na površini od 110 hektara za koji je Bandić s investitorom već potpisao Memorandum o razumijevanju. Osim toga, omogućava se prekomjerna izgradnja u donjogradskim blokovima, a omogućavaju se i nove javne garaže u Donjem gradu koje će dovući još više automobila u gradsko središte.

Osobito je važno istaknuti da ove izmjene GUP-a i dalje nisu u skladu s Prostornim planom Grada Zagreba, tj. s planom višeg reda. Prije mjesec dana Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prigovorilo je Gradu Zagrebu zbog ove neusklađenosti. S obzirom da Grad nije postupio u skladu s prigovorom, Zelena akcija je već zatražila od Ministarstva obustavu postupka donošenja GUP-a.

Udruge su najavile kako će i dalje budno pratiti ovaj proces te argumentiranom kritikom, lobiranjem i uličnim akcijama se protiviti štetnim izmjenama GUP-a.


08.08.19. 20:40