FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss

Centri znanja za društveni razvoj - Nacionalna zaklada

Swap party! vol.2 u Zelenoj akciji

Swap_party_sijecanj__facebook_event_cover
Zelena akcija vas poziva na drugi po redu “Swap party-u” koji će se održati u srijedu, 26.1., od 17 do 19 h u Info centru Zelene akcije (Frankopanska 1).
19.01.22. 14:32
Otpad Najava

Sigurna igra u blagdansko vrijeme

2-za_web
Djeca obožavaju blagdansko vrijeme. Teško da će ih nešto razveseliti više od novih igračaka pod borom. No, jeste li znali_e da igračke i drugi proizvodi za djecu često sadrže tvari koje mogu štetno djelovati na hormonski sustav i izazvati dugoročne štetne posljedice po njihovo zdravlje?
22.12.21. 16:32
LIFE AskREACH Vijest

Pokrenut portal Aktivizam.hr - promjene koje želiš vidjeti!

Aktivizam
Aktivistička grupa Zelene akcije pokrenula je novi portal Aktivizam.hr! Trenutno okuplja 130 organizacija, objavljeno je preko 170 događanja, a u planu je kontinuirano proširenje broja udruga i aktivnosti.

Štetne kemikalije u elektroničkim i električnim uređajima

Elektronika-web
Znate ono kad vam se televizor spontano zapali? Da, to se ni nama nikad nije dogodilo i za to možemo zahvaliti jednom drugom problemu.

Hrvatski 'zero waste' gradovi i općine nastavljaju s odličnim uspjesima

Logo_zw_croatia_white_background
Hrvatski gradovi i općine, koji su dio mreže najuspješnijih u Europi, nastavili su u proteklom razdoblju poboljšavati svoje sustave gospodarenja otpadom i dostigli nove odlične uspjehe. Rezultatima su cijelo desetljeće ispred ciljeva koje je novim Zakonom u srpnju propisalo neambiciozno resorno Ministarstvo. Navedenu mrežu okupljaju Zero Waste Europe i Zelena akcija kao nacionalni koordinator.
16.12.21. 19:39
Otpad Vijest

Klimatski 'Forumi petkom' u MSU

Forumi_fb_eventphoto
Zelena akcija, Austrijski kulturni forum i Muzej suvremene umjetnosti (MSU) pozivaju vas na seriju “Foruma petkom”, koji će se održati od 10.12.2021. do 21.1.2022. u MSU Zagreb, s ciljem upoznavanja različitih inicijativa i udruga koje se u Zagrebu bore za klimatsku pravdu.
Ljetni_kamp_skola_odrzivosti

Edukacije Zelene akcije

Zelena akcija je zadnjih godina kroz projekt „Škola održivosti“ razvila i aktivno provodi kvalitetne treninge za aktiviste i druge organizacije civilnog društva. Koristeći cjeloviti pristup i ekspertizu, kroz svoje treninge i seminare tražimo sustavne odgovore na sistemske izazove te se zalažemo za izgradnju kapaciteta za zagovaranje okolišne, društvene i ekonomske pravde. Naglasak stavljamo na refleksiju i jačamo veze za osobno i zajedničko (kolektivno) osnaživanje.
06.12.21. 14:41

Ćorićev novi plan za otpad: iz šupljeg u prazno

50648560547_2ccb517ee1_o
Prijedlog revidiranog Plana gospodarenja otpadom RH, pod izgovorom usklađivanja s europskim zakonodavstvom, umanjuje postojeće ciljeve, potiče nastavak štetnih projekata i neće doprinijeti potrebnom poboljšanju postojećeg sustava u Hrvatskoj.
03.12.21. 10:12
Otpad Priopćenje

Trening 'Regenerative activism'

Tumblr_b30b5300dc9f0ea505d475f264aaade0_a7115169_1280
Marija Mileta iz Zelene akcije sudjelovala je na treningu „Regenerative activism“ koji se održao u Španjolskoj od 13. do 22. studenog.

Europski tjedan smanjenja otpada: Zagreb mora bolje!

Img_9233
Gradske vlasti moraju osigurati sustav ponovne uporabe, kvalitetnijeg recikliranja i kompostiranja te naplate koja motivira na smanjenje otpada, a stanovnici Zagreba trebaju odgovornije kupovati i smanjiti otpad kojeg stvaraju.
26.11.21. 11:09
Otpad Priopćenje

Prijavite se za “Školu nenasilnog građanskog otpora” u sklopu Jesenskog eko-seminara

Jes_fb_eventphoto_(1)
Kao kulminacija Jesenskog eko-seminara, ova vikend-radionica održat će se od 11. do 12. prosinca u Zagrebu i okupit će 20 sudionika_ca,koji će u zabavnom okruženju proći kroz osnove aktivističkog organiziranja.

Plenković se ne smije kockati ulaganjem u novi blok nuklearke Krško

Luka_tomac_i_reinhard_uhrig
Ulaganje u drugi blok nuklearke Krško nije samo promašeno, već je i srljanje u bankrot. Vlada RH pokušava “ofarbati” Krško zelenom bojom, no to nuklearnu elektranu neće učiniti sigurnijom ni jeftinijom, a posebno ne brzim niskougljičnim rješenjem za klimatsku krizu.

Vizije mladih za zelenu i pravednu Europu: tisuće glasova koji se moraju čuti

Zahtjevi
Tisuće mladih diljem Europe i Hrvatske doprinijelo je izradi prijedloga za pravedniji Zeleni plan za Europu te ih je Zelena akcija u njihovo ime danas uputila svim nadležnim ministarstvima. Prijedlozi predstavljaju narativ i vizije mladih za društveno pravednu i ekološki prihvatljivu budućnost u doba klimatske krize te naglašavaju da je sada pravo vrijeme za sustavne promjene.

Trening 'Leaderful organising and active solidarity'

Img_20211019_092422
Antonio Dominik i Leo Mikac iz Zelene akcije sudjelovali su na treningu „Leaderful organising and active solidarity“ u Španjolskoj od 30.10. do 6.11.

Nastavak krčkog LNG projekta nema zeleno svjetlo EU

30305682707_e11af456c6_k
Nastavak LNG projekta na Krku, odnosno gradnja kopnenog LNG terminala, NIJE dobila prioritetni status EU! To znači da projekt nema zeleno svjetlo za EU financiranje niti realizaciju kroz ubrzane procedure.

Stari Grad donio Odluku o smanjenju korištenja jednokratne plastike

Objave-na-drustvenim-template
U sklopu projekta "For plastic free Croatian Islands", kojeg vodi udruga Sunce u partnerstvu sa Zelenom akcijom, Grad Stari Grad na otoku Hvaru usvojio je Odluku s mjerama kojima se u upravnim tijelima Grada Starog Grada te ustanovama i trgovačkim društvima u (su)vlasništvu Grada određuje smanjenje korištenja jednokratne plastike za 30% te zamjena određenih predmeta s rješenjima prihvatljivijim za okoliš.

COP26: Premijer i ministar Ćorić opet su promašili klimatske ciljeve

Img_8691
Premijer Plenković i ministar Ćorić još jednom su pokazali kako ne shvaćaju klimatsku krizu ozbiljno jer će energetska politika Vlade RH i dalje biti temeljena na vrlo štetnim projektima.

Održan posjet dobrim praksama u Italiji

P2044838-2
U sklopu projekta „For plastic free Croatian Islands“, projektni partneri su od 25. do 28. listopada posjetili nekoliko gradova u Italiji u kojima se provode dobre prakse smanjenja nastanka, ponovne uporabe i povećanja recikliranja plastike i ostalih otpadnih materijala.

NAJAVA: Jesenski eko-seminar 2021. godine

Jes_fb_eventphoto_(1)
Tradicionalni Jesenski eko-seminar Zelene akcije održat će se i ove godine, od 9. studenog do 12. prosinca. Očekuje vas osam online predavanja i aktivistička vikend-radionica u Zagrebu. Sav sadržaj je besplatan!

Trening 'Ekologija društvenih pokreta'

Img_20211017_094638
Eugen Vuković i Sara Matić iz Zelene akcije sudjelovali su na treningu „Ecology of Social Movements“ koji se održao u periodu od 16. do 23. listopada u Španjolskoj.