FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Vlada se savinula pod pritiskom arbitraže za apartmanizaciju Srđa Priopćenje

Prošli tjedan objavljeno je da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 25. listopada 2017. godine ponovno izdalo rješenje o prihvatljivosti za okoliš izgradnje apartmanskog golf resorta na Srđu.

Projekt: Commun sense

Tagirano
Uz podršku
Zastava
Ured_za_udruge
Za-logo-rgb-transparent-veci
704180_479199712119045_524268164_o

S obzirom da je tzv. investitor početkom rujna tužio Republiku Hrvatsku pred arbitražom u Washingtonu, gdje navodno traži odštetu od 500 milijuna eura, teško se oteti dojmu da je novo rješenje doneseno u atmosferi straha i pritiska.

“Novo rješenje temelji se na staroj studiji, doslovce ništa nije promjenjeno u odnosu na prethodni postupak. Zapanjujuća je očitost kojom Ćorićevo Ministarstvo ignorira presudu suda kojom je rješenje o prihvatljivosti za okoliš ovog zahvata proglašeno nezakonitim. Unatoč pritiscima kojima smo izloženi, mi za razliku od Vlade, nećemo popustiti i najavljujemo novu tužbu protiv ovog skandaloznog rješenja”, izjavio je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

“Arbitražom u Washingtonu stvara se nevjerojatan pritisak na institucije ove države i na sudstvo. Svatko razuman zaustavio bi svako postupanje u ovom slučaju dok se ne riješi arbitraža jer se u ovakvim okolnostima ne može očekivati objektivna odluka. Plenkoviću poručujemo da bi, umjesto “skidanja gaća” pred tzv. investitorom, bilo bolje da ispita afere koje se vezuju uz ovaj projekt, poput slučaja sumnjivog otkupa zemlje (afera Majčina dušica) i medijske napise o financiranju Sanaderove kćeri u Americi od strane investitorovog odvjetnika, da ne bi ponovo gledali scenarij s Inom.” izjavio je Đuro Capor iz inicijative građana Srđ je naš.

*Ovo priopćenje nastalo je u okviru projekta “Otvoreno i uključivo upravljanje komunalnim uslugama i prostornim resursima- Commun Sense”, koji financira Europska unija u sklopu I. komponente programa IPA, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za sadržaj odgovara isključivo Zelena akcija i isti se ne može smatrati stavom Europske unije niti Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.


09.11.17. 15:51