FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Poziv na konferenciju: Zajedničko upravljanje – dobro upravljanje Najava

Zelena akcija organizira konferenciju o dobrom upravljanju javnim resursima. Konferencija će se održati u Zagrebu od 30. do 31. listopada 2017. Cilj konferencije je predstaviti nedavna istraživanja o različitim upravljačkim praksama u Hrvatskoj i potaknuti raspravu o potencijalima za njihovo unapređenje s naglaskom na modele participativnog upravljanja.
Voda-za-web

Prije svega bit će predstavljeno istraživanje o upravljanju komunalnim uslugama gospodarenja optadom i vodnim uslugama u četiri hrvatska grada. Istraživanje je za potrebe Zelene akcije proveo Institut za političku ekologiju. S istraživanjem će biti predstavljene i preporuke za poboljšanje postojećeg stanja.    

Također, bit će predstavljena i istraživanja koja su rezultat rada i drugih istraživačkih i zagovaračkih organizacija u Hrvatskoj. Bit će predstavljena istraživanja vezana uz zauzimanje lokalnih resursa od strane politike na primjeru odabranih hrvatskih gradova (tzv. “local state capture”), analiza javnih nabava u Holdingu koji pruža javne komunalne usluge u Zagrebu te analizu upravljanja u hrvatskom elektroprivrednom poduzeću.

U središtu tih istraživanja pokušava se utvrditi nedostatke u javnom upravljanju u odabranim slučajevima. Ipak, u suprotnosti sve do nedavno prevladavajućem diskursu, cilj nam je potaknuti raspravu o tome kako poboljšati javno upravljanje, a ne kako ga zamijeniti u korist instrumenata novog javnog upravljanja koji se, u konačnici, svode na različite oblike privatizacije.

Kroz raspravu želimo predstaviti pozitivne i uspješne primjere sudjelovanja javnosti u odlučivanju i upravljanju komunalnim uslugama i /ili javnim dobrima. Također, želimo identificirati glavne prepreke inicijativama usmjerenim poboljšanju postojećeg stanja. U tom smislu očekujemo sudjelovanje različitih dionika koji se zalažu za unaprjeđenje javnog upravljanja, od predstavnika vlasti svih razina do zainteresiranih građana i građanki te organizacija civilnog društva.

Nadamo se kako ćete prepoznati interes za sudjelovanje na našoj konferenciji te vas pozivamo da se prijavite, najkasnije do 19. listopada 2017. godine, slanjem prijavnice koja se nalazi ovdje (i s desne strane na ovoj stranici). Detaljni dnevni red možete preuzeti ovdje (i s desne strane na ovoj stranici). Svi troškovi sudjelovanja na konferenciji, uključujući smještaj u Zagrebu za sudionike_ce izvan Zagreba, će pokriti Zelena akcija.


11.10.17. 15:13