FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Program

Zaštita prirodnih resursa

Program zaštite prirode i bioraznolikosti Program zaštite prirode i bioraznolikosti je pokrenut 2000. godine, sa željom da se Zelena akcija počne više kontinuirano baviti zaštitom prirode, a ne samo zagađenjima i drugim „sivim” aktivnostima zaštite okoliša.
Zaštita prirodnih resursa

Program: Zaštita prirodnih resursa

Program zaštite prirode i bioraznolikosti

Program zaštite prirode i bioraznolikosti je pokrenut 2000. godine, sa željom da se Zelena akcija počne više kontinuirano baviti zaštitom prirode, a ne samo zagađenjima i drugim „sivim” aktivnostima zaštite okoliša.

Jeda od prvih kampanja koje smo pokrenuli unutar programa je „Stop Šumskim požarima” koju smo radili od 1999 do 2003. godine.

Tijekom 2000.-te je dogovoreno strateško partnerstvo sa Mediteranskim programom Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) na zaštiti šireg područja Velebita, te je pokrenut zajednički projekt pod nazivom Zeleni pojas Velebit, koji je trajao sve do 2007. godine. Tijekom te suradnje poticali smo kako održivi razvoj ovog kraja, tako i zaštitu prirode, a rađena su i istraživanja populacije medvjeda, vidri te čovječje ribice u suradnji sa nadležnim intitucijama i lokalnim udrugama.

Tijekom 2007 završili smo dva velika projeka na području Like, koji su trajali 2, odnosno 2.5 godine, a bavili su se održivim razvojem i zaštitom prirode šireg područja Velebita. Ukupna vrijednost tih projekata je bila oko 280 000 eura, a od toga gotovo polovica novčanih sredstava direktno transferirana lokalnim udrugama, zadrugama i Općini Lovinac.

Projekt održivog razvoja je financirala Europska komisija kroz CARDS program, a projekt zaštite prirode Velebita je fiancirala švicarska fundacija MAVA preko Mediteranskog programa  WWF-a.

Također smo pokrenuli kampanju protiv krivolova koju ćemo nastaviti i u narednom periodu.

Najveći rezultati ovog programa tijekom sedam godina rada su svakako:

•    Uključivanja planine Velebit-a u program WWF-a “Dar Zemlji” koju je posjetio i predsjednik Mesić (2001),
•    pomicanje autoceste preko Gacke doline podalje od rijeke Gacke (2002),
•    razrada akcijskog zaštite i održivog razvoja šireg područja Velebita (2003),
•    sprečavanje mijenjanje granica parka prirode Papuk (2004),
•    dokazivanje prisustvo vidri u rijeci Lici i otkrivanje novnog nalazišta čovječje ribice (2005),
•    istraživanje i konferencija sa konkretnim prijedlozima za poticanje dohodovnih ekoloških aktivnosti na području Velebita i Like (2006),
•    te prvo istraživanje o krivolovu u Hrvatskoj (2007).

Rade na programu: Hrvoje Radovanović i Marko Košak


08.04.10. 17:44