FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Program

Nadzor investicija i fondova

Bankwatch program Zelene akcije nadgleda aktivnosti međunarodnih financijskih institucija (MFI) i fondova EU u Hrvatskoj.
Nadzor investicija i fondova

Program: Nadzor investicija i fondova

U suradnji
Bankwatch_cee-logo170x38

O programu

Bankwatch program Zelene akcije nadgleda aktivnosti međunarodnih financijskih institucija (MFI) i fondova EU u Hrvatskoj. Dio je šireg spektra aktivnosti CEE Bankwatch (www.bankwatch.org), mreže nevladinih udruga iz središnje i istočne Europe i zemalja bivšeg SSSR-a.

Zašto nadgledati međunarodne financijske institucije?

Međunarodne financijske institucije (kao što su Svjetska banka, Europska banka za restrukturiranje i razvoj, Europska investicijska banka) imaju ogromnu novčanu i time i političku moć te zbog toga njihova podrška, ili njen nedostatak, odlučuju da li će se neki projekt realizirati ili ne. MFI-ji ulažu u velik broj različitih projekata, uključujući promet, komunalnu infrastrukturu, rudarenje i poljoprivredne kompanije.

Veličinu i moć MFI-ja ne prati i transparentnost - porezni obveznici koji daju novac za daljnja ulaganja često ne znaju na što se taj novac troši, a porezni obveznici u zemljama u koje se ulaže i koji moraju otplatiti dobivena ulaganja sa kamatama, nisu uvijek odgovarajuće informirani i konzultirani o dobrobiti ulaganja za njih ili za njihov okoliš.

Nadgledanjem MFI-ja želimo povećati sudjelovanje javnosti u izradi projekata, kako bismo osigurali ostvarivanje planiranih dobrobiti te promijenili ili zaustavili štetne projekte.

Što Vi možete učiniti?

Nadgledanje MFI-ja nije posao koji može obavljati samo jedna ili dvije osobe. Projekti se izvode u cijeloj zemlji i mi ne možemo biti svugdje. Trebamo Vašu pomoć u pronalaženju informacija o projektima i pomoć za njihovu promjenu ili zaustavljanje, ukoliko se pokažu nepotrebnim ili štetnim.

Ukoliko znate za štetan ili nepotreban projekt koji je sponzoriran ili bi mogao biti sponzoriran od strane MFI-ja ili fondova EU - javite nam.

Moguća je naša pomoć lokalnim kampanjama, pomoć u pronalaženju informacija i kod pisanja pritužbi MFI-jima.

Nula otpada - priručnik o gospodarenju otpadom

  • Molimo pročitajte ovdje.

Godišnje izvješće za 2005. godinu

  • Molimo pročitajte ovdje.

03.04.10. 18:49