Članak

Zakulisne igre gradskih čelnika u izmjeni GUP-a - Priopćenje medijima sa konferencije za novinare Priopćenje

Za razliku od Dana zaštite okoliša, čiju proslavu organiziraju državne institucije, Dan planeta Zemlje u cijelom se svijetu slavi 22. travnja kao veliki praznik udruga koje se bave zaštitom okoliša i održivim razvojem.

Zelena akcija obilježava ovaj dan od 1995. godine i svake godine izabere prioritetnu okolišnu temu. Ove godine Zelena akcija i inicijativa Pravo na grad zajedno obilježavaju Dan planete Zemlje na temu urbanog razvoja Grada Zagreba sa sloganom  «Grad kakav želimo». Tim povodom predstavljen je javnosti program koji organiziramo na Cvjetnom trgu koji je, stjecajem okolnosti, postao zadnja crta obrane grada od beskrupuloznih investitora i samovoljnih političara.

Organiziranjem tiskovne konferencije u dvorištu zgrade u Draškovićevoj 72, koje su građani sami uredili u pravi botanički vrt, željeli smo pokazati kako obnova i revitalizacija donjogradskih blokova ne mora izgledati poput projekta Hoto grupe na Cvjetnom trgu, gdje se natrpavanjem elitnih stanova, ureda, shopping centra i garaža u blok namjeravalo ostvariti opasan presedan za devastaciju cijele povijesne jezgre. Srećom, važeći Generalni urbanistički plan grada Zagreba (GUP) nije omogućavao realizaciju tog projekta.

Upravo uoči Dana planete Zemlje Gradsko je poglavarstvo uputilo u javnu raspravu stručni prijedlog izmjene GUP-a, kojeg je izradio Gradski zavod za prostorno uređenje, i koji uopće ne izlazi u susret zahtjevima Hoto grupe te i nadalje ne omogućuje realizaciju njihovog projekta te devastaciju donjogradskih blokova.

Autor: Zelena akcija

19.04.07. 21:00