FacebookTwitterYoutubeFlickrInstagramRss
Članak

Reakcija povodom donošenja mišljenja Povjerenstva o termoelektrani "Plomin C" Priopćenje

Danas je Savjetodavno stručno povjerenstvo u postupku procjene utjecaja na okoliš termoelektrane “Plomin C” većinom glasova donijelo pozitivno Mišljenje o prihvatljivosti ovog zahvata.
Plomin-ime

Od Povjerenstva koje je imenovano u mandatu prošle Vlade nismo niti očekivali da će donijeti objektivno i stručno mišljenje te preporučiti odbacivanje Studije i razotkriti farsu oko zaobilaženja postojećih ograničenja u prostornoplanskim dokumentima. Poražavajuća je činjenica da nova Vlada preuzima manire manipuliranja procedurom od prošle Vlade te umjesto da poštuje postojeću prostornoplansku dokumentaciju ili je mijenja, nastavlja farsu sa predstavljanjem ovog zahvata kao rekonstrukciju i zamjenu elektrane iako je očito da se radi o potpuno novoj elektrani.

Srljanjem u ovakav projekt, Vlada pokazuje da joj je energetska politika sličnija Kini ili Ruskoj federaciji, nego politici i vrednotama Europske Unije pa se otvara pitanje s kim se ova Vlada želi uskladiti.

Podjećamo, prostorni plan Istarske županije propisuje da treći blok TE Plomin mora koristiti plin kao energent te da maksimalna snaga može biti 125 MW. Nasuprot tome, Studija koju je naručio HEP, a izradio Ekonerg, predviđa gradnju TE na ugljen, i to snage čak 500 MW. Osim toga, u Programu prostornog uređenja Republike Hrvatske navodi se da „Do 2015. godine u Republici Hrvatskoj neće se graditi niti istraživati, odnosno ispitivati mogućnost izgradnje termoenergetskih objekata na ugljen kao i nuklearnih energana.“


21.06.12. 13:24