Priopćenje

Najveće globalne organizacije za zaštitu okoliša podržale kampanju S.O.S. za Jadran

Credit_lucija_jaku%c5%a1-greenpeace
Danas,15.05.2015., u Opatiji, održana je konferencija za medije na kojoj su podršku kampanji protiv istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu dali Greenpeace International, Friends of the Earth International te Globalna kampanja za klimatsku pravdu - Demand Climate Justice.

S.O.S. za Jadran: Pokreće li Vlada RH novu javnu raspravu o istraživanju i eksploataciji nafte na Jadranu?

Photo-credit2
Danas (13.05) u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista objavljen je oglas u kojem se poziva građane na Javnu raspravu o strateškoj studiji utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.

Krik za prirodu

Img_2809_copy
Nakon što je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pokrenuo program izmjene zakonodavstva, više od 100 udruga za zaštitu prirode diljem Europe okupilo se u zajedničkoj online akciji "Krik za prirodu". Pridružite se akciji i pomozite nam da spriječimo razvodnjavanje EU zakonodavstva kojim se štiti priroda.

Pospremimo loš projekt HE Ombla zauvijek u ladice!

Omblaizvorusce-manje2
HE OMBLA IMA ZNAČAJAN UTJECAJ NA EKOLOŠKU MREŽU i potrebno ga je konačno trajno odbaciti, zaključuje Zelena akcija u komentarima na Studiju glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu HE OMBLA upućenim nadležnim tijelima 7. svibnja 2015.

Usprotivite se daljnjem derogiranju zagrebačkog GUP-a

3d_grad_zagreb
Na sutrašnjoj sjednici Gradske skuštine Grada Zagreba predlaže se izmjena Odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba. Jedina sadržajna točka najnovije izmjene GUP-a je promjena članka 7. Ova promjena sastoji se u brisanju obaveze izrade cjelovite “Prostornoprogramske studije rekonstrukcije i prometnog sustava središta grada Zagreba”.

TTIP je trojanski konj!

Ttip_20akcija_20(16)
Trojanski konj visine 8 metara postavljen je danas na Trgu bana Jelačića, u znak prosvjeda protiv štetnih utjecaja Transatlanskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP-a).

Napokon pozitivan korak protiv plastičnih vrećica!

B282cf1dd1daf57c197bb36c6acf5484_700x550
Zelena akcija pohvaljuje izmjene Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu koje je prije nekoliko dana izglasao Europski parlament. Ovom Odlukom države članice, pa time i Hrvatska, trebat će provesti mjere za znatno smanjenje godišnje potrošnje nerazgradivih vrećica.
02.05.15. 11:14
Otpad Priopćenje

Održano edukativno predavanje "Naplata otpada prema količini"

Img_20150424_094304
Zelena akcija je danas prijepodne organizirala edukativno predavanje "Naplata prema količini u sustavima gospodarenja otpadom". Pozivu na predavanje odazvali su se predstavnici gradskih uprava te komunalnih društava iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Unatoč pozivu, predavanju se nije odazvao nitko od zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, o čijim odlukama uvelike ovisi djelovanje gradske komunalne tvrtke Čistoća pa tako i usluga koju plaćaju građani.
24.04.15. 15:06
Otpad Priopćenje

Građani Dubrovnika: Omblu treba zaštititi, a ne potopiti!

Golubovkamentransparent-manji
21.04.2015, Dubrovnik - Tvrtke Oikon i Geonatura jučer su predstavili u prepunoj dvorani Ivana Pavla II Studiju Glavne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu HE OMBLA, koju je naručio HEP zbog zahtjeva Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Što izvodite? RECIKLIRAJTE!

Akcija_20protiv_20spalionice_20(2)
Aktivisti Zelene akcije, uz podršku udruge UZOR iz Resnika, danas su ispred zgrade zagrebačke Gradske uprave organizirali prosvjednu akciju kojom su tražili uključivanje javnosti u proces izrade Studije izvodljivosti za planiranu spalionicu otpada. Izrada navedene studije jedna je od faza u provedbi štetnog Plana gospodarenja otpadom (PGO) donešenog prošle godine. Smatramo da će provedba tog Plana imati velik negativan utjecaj na kvalitetu života građana te je stoga nužno da se od građana prestanu skrivati informacije i da se uvaže njihove argumentirane primjedbe.
14.04.15. 11:50
Otpad Priopćenje

S.O.S. za Jadran: Referenduma će biti, to je poruka Vrdoljaku!

Pn9a4309
Ministar Vrdoljak jučer je za Večernji list, govoreći o referendumu o bušenju Jadrana zbog nafte, izjavio „Referenduma neće biti, to je poruka ulagačima“. Ministar nije svjestan kako ne odlučuje on hoće li referenduma biti ili ne, stoga su takve poruke ulagačima neodgovorne.

Spaljivanje otpada je nepotrebno! Unatoč obmanama Ministarstva!

Burn
Koalicija 12 udruga [1] koje se zalažu za održivo gospodarenje otpadom traži od Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP) odustajanje od koncepta spaljivanja otpada u spalionicama, cementarama i termoelektranama koje MZOIP javno zagovara i predlaže kao temelj sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.
09.04.15. 10:10
Otpad Priopćenje

Vlada RH prekršila jedini zakon o vađenju nafte iz Jadrana kojeg se do sada držala

Screenshot
Okolišne udruge okupljene u koaliciju S.O.S. za Jadran upozoravaju na kršenje jedinog zakona kojeg su se Vlada Republike Hrvatske (RH) i Agencija za ugljikovodike (AZU) do sada pridržavale u procesu izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, čime se postavlja pitanje kako će Vlada i Agencija kvalitetno provoditi nadzor nad vrlo opasnim procesom, ako se ne uspijevaju držati niti vlastitih, vrlo jednostavnih propisa.

Građanima je dosta Plomina C – korumpirane tvrtke, skupa struja, štetan utjecaj na zdravlje…

Img_6910
Aktivisti Zelene akcije i Greenpeacea danas su održali prosvjednu akciju na Markovom trgu u Zagrebu, uoči sjednice Vlade RH, zahtijevajući odustajanje od termoelektrane (TE) na ugljen Plomin C.

23% birača je dovoljno za formiranje Vlade RH, a 35% birača nije dovoljno da odluči o Plominu C?

Img_2557_20copy
Usprkos činjenici da su se građani Labinštine na referendumu o termoelektrani na uvozni ugljen Plomin C vrlo uvjerljivo s čak 94,16% glasova usprotivili ovome projektu, Vlada pokušava negirati rezultate koristeći izgovor kako je izlaznost bila manja od 50%.

„S.O.S. za Jadran“ pozvao OMV da odustane od potpisivanja štetnog ugovora za Jadran

16364909404_c4567fbe5c_b
Aktivisti koalicije S.O.S. za Jadran zajedno sa Austrijskim partnerima Global2000 danas su u Beču održali prosvjedni performans i konferenciju za medije ispred sjedišta naftne kompanije OMV. Austrijski OMV u konzorciju sa američkom naftnom kompanijom Matrathon Oil dobio je preliminarne dozvole za najviše istražnih polja na Jadranu. Sveukupno sedam polja na srednjem i južnom Jadranu, od kojih su neka u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Kornati, parka prirode Lastovsko otočje, Nacionalnog parka Mljet te Dubrovnika Vlada namjerava dati u koncesiju upravo OMV-u.

94% građana Labinštine protiv Plomina C na uvozni ugljen

Dsc_5552_(1)
Labin, 29.3.2015 – Na danas održanom lokalnom referendumu o izgradnji Plomina C, građani Labinštine jasno su poručili da ne žele termoelektranu na uvozni ugljen u svojem dvorištu.

Upoznavanje s primjerima najbolje svjetske prakse u održivom gospodarenju otpadom

Img_20150313_162217
Od 11. do 14. ožujka Zelena akcija je sudjelovala na stručnom putovanju u Italiji, u organizaciji udruge Sunce iz Splita, s ciljem upoznavanja najboljih svjetskih praksi održivog gospodarenja otpadom temeljenog na poštivanju hijerarhije gospodarenja otpadom tj. na prevenciji nastanka otpada, odvojenom skupljanju, recikliranju i kompostiranju.
24.03.15. 17:59
Otpad Priopćenje

Ukinite loše upravljanje HŽ-om, a ne željezničke linije!

Maxresdefault
Nedopustiv je plan Uprave HŽ Putničkog prijevoza da zbog nedostatka strojovođa ukine sve putničke linije prema Dalmaciji, o čemu su sinoć izvijestili brojni mediji. To pokazuje do koje mjere se HŽ-om upravlja diletantski i neplanirano te koliko Upravi nije stalo do opstanka željeznice.
20.03.15. 16:41
Transport Priopćenje

Nova tribina o „Plominu C“ – 29.03. svi na referendum!

01
Jučer su Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra održali još jednu tribinu u sklopu kampanje za referendum o termoelektrani „Plomin C“ koji će se na području Labinštine održati u nedjelju 29.03. Većina prisutnih je zaključila kako je ovaj referendum prilika koja se ne smije propustiti te da je nužno potaknuti što veći broj građana da toga dana izađu na biračka mjesta i iskažu svoj stav o ovom projektu.