Priopćenje

Odobren prvi referendum na zahtjev građana u Hrvatskoj

17592_10200623418896708_224471232_n
Ministarstvo uprave je danas (27.3.2013.) donijelo odluku o ispunjenju pretpostavki za odrzavanje referenduma o apartmanizaciji Srđa. Time je odobren prvi referendum na zahtjev građana u Hrvatskoj.

Nikad više Varšavska!

Img_0012
Na jučerašnjoj (21.3.2013.) sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba donesene su izmjene GUP-a kojima se, među ostalim, ukidaju odredbe koje su omogućile devastaciju Cvjetnog trga i otimanje pješačke zone u Varšavskoj ulici. Ove odredbe su uvrštene tijekom 2007. radi pogodovanja HOTO grupi u realizaciji trgovačkog centra i garaže “Cvjetni”. Tada je ukinuta zona zabrane izgradnje novih javnih garaža u gradskom središtu, dozvoljeno je kopanje ulaznih rampi u podzemne garaže na javnim površinama te je povećana količina dozvoljene izgrađenosti donjogradskih blokova.
22.03.13. 11:54
Urbanizam Priopćenje

Pozivamo Vladu RH da odustane od štetnog projekta izgradnje HE Ombla

Omblastijena2
Povodom 22. ožujka, Svjetskog dana voda, Zelena akcija poziva Vladu RH da odustane od štetnog projekta izgradnje HE Ombla.

Svrha Zakona o zaštiti prirode mora biti isključivo zaštita prirode, a ne poticanje investicijske klime!

Img_0121
Aktivisti Zelene akcije su danas (22.3.2013.) organizirali prosvjednu akciju ispred Sabora RH, tražeći od saborskih zastupnika da se na današnjem glasovanju izjasne protiv Prijedloga zakona o zaštiti prirode. Retoriku Ministra Zmajlovića koji navodi da je cilj ovog Zakona olakšavanje investicija smatramo skandaloznom jer se poticanjem investicijske klime, što je svakako potrebno Hrvatskoj, trebaju baviti drugi propisi, a nikako ne ovaj.

Glavni cilj novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu je monopolizacija poljoprivredne proizvodnje!

17
Zelena akcija smatra kako novi Prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu pokazuje dvije osnovne tendencije koje nikako ne predstavljaju naprednu politiku upravljanja poljoprivrednim zemljištem te tražimo saborske zastupnike da ga odbace. Prva tendencija je prenaglašenost kvantitativnih aspekata poljoprivredne proizvodnje uz zanemarivanje kvalitete poljoprivredne proizvodnje te socijalne i ekološke aspekte. Druga tendencija je unapređenje zemljišne politike koristeći isključivo tržišne mehanizme.

Obavijest povodom angažmana Tonija Vidana kao nositelja liste „Zeleni zajedno“ na izborima za Europski parlament

Img_1273_20copy
Zelena akcija želi obavijestiti javnost kako se naš istaknuti član Toni Vidan odlučio politički aktivirati kao nositelj liste „Zeleni zajedno“ na izborima za Europski parlament (EP)...
20.03.13. 17:10
Priopćenje

Gradonačelnik Vlahušić protiv struke i građana oko projekta golf resorta na srđu

Img_8305
Jučer je u punoj dvorani kina Sloboda u Dubrovniku u organizaciji Srđ je naš i Zelene akcije održana tribina pod nazivom “Ekonomski aspekti golf resorta na Srđu.” Na tribini je zaključeno kako nema cost-benefit analize za projekt golf resort na Srđu, te su nepoznati troškovi infrastrukture koju će grad Dubrovnik platiti. Stoga su građani Dubrovnika pozvani da izađu na referendum i glasaju protiv ovog projekta jer nema dovoljno prodataka za informirano odlučivanje o njegovoj korisnosti, a do sad javnosti prezentirani podaci ukazuju na štetnost projekta.

Golf resort na Srđu – Povjerenstvo zanemarilo utjecaj na okoliš i prirodu

66164_10200448644647461_681823287_n
Protivimo se mišljenju Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš koje je jučer u Zagrebu prihvatljivim za okoliš ocjenilo utjecaje izgradnje kontroverznog projekta golf-resorta na Srđu. Tražimo od Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP) da odbije izdati rješenje za ovaj ekonomsko i okolišno štetan projekt.

Posljednji vlak za održivu demokraciju dostojnu građana i građanki Hrvatske

112-0
Na konferenciji za novinare i novinarke u Kući ljudskih prava u srijedu, 6. ožujka 2013., na kojoj je predstavljen Izvještaj o radu Vlade na ispunjavanju zahtjeva Platforme 112 upozoreno je kako su pozitivne promjene jačanja transparentnosti i otvorenosti ostale u sjeni Ahilove pete ove Vlade – nekonzistentnosti donošenja politika i njihove provedbe.
06.03.13. 13:40

Gotovo 30% birača potpisalo za referendum o golfu na Srđu

Odbor
Organizacijski odbor za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o projektu golf resorta na Srđu održao je danas (20.2.2013) tiskovnu konferenciju povodom predavanja prikupljenih potpisa i zahtjeva Gradskom vijeću za raspisivanje referenduma.

Odbacite Plan gospodarenja otpadom!

Img_0657_copy
Aktivisti Zelene akcije i udruge UZOR iz Resnika su danas (13.2.2013.) u 11 sati ispred zgrade Gradske uprave organizirali prosvjednu akciju na kojoj su tražili odbacivanje prijedloga Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba.
13.02.13. 13:02
Otpad Priopćenje

UNATOČ MEDIJSKOJ BLOKADI VIŠE OD 5000 POTPISA!

Gospar
U prva tri dana prikupljanja potpisa za referendum o projektu na Srđu građani su Dubrovnika brojnim potpisima odaslali jasnu poruku o snažnoj želji za odlučivanjem o budućnosti svoga grada. Od petka do nedjelje navečer skupljeno je više od 5000 potpisa, među kojima su bili i mnogi političari poput gradonačelnika Andra Vlahušića, vijećnika Dubravke Šuice, Nika Šalje i Marije Delije te mnogi ugledni građani kao što su dubrovački biskup monsinjor Mate Uzinić, dubrovački paroh Goran Spaić, te akademici Luko Paljetak i Nenad Vekarić.

Radio Dubrovnik cenzurira kampanju za raspisivanje referenduma o projektu golf-resorta na Srđu

Hrt
Danas je radio Dubrovnik prestao s emitiranjem naručenih i plaćenih obavijesti, koje su pozivale građane Dubrovnika da daju svoj potpis za raspisivanje referenduma o projektu golf-resorta na Srđu. Medijski prostor je zakupila Zelena akcija za Organizacijski odbor za referendum, dok su same najave snimljene volonterskim djelovanjem.

Za referendum o srđu!

Sponza1
Dubrovkinje i Dubrovčani trebaju moći ostvariti svoje pravo da sami odlučuju o budućoj namjeni platoa na Srđu - to nije bitno samo zbog legitimnosti odluke o načinu na koji će se Dubrovnik dalje razvijati, nego i zbog razvoja modela sudioničke demokracije u kojemu će građani u cijeloj Hrvatskoj aktivno sudjelovati u procesima donošenja svih onih političkih odluka koje utječu na njihove živote.

Najavljeno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o Srđu

Bilboardreferendumsrdj
U prostoru Lazareta su danas (24. siječnja) konferenciju za medije održali članovi organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o izgradnji platoa Srđ.

Protiv diverzije sustava i uništavanja javnih dobara

Za-naslovnicu
Danas u 12 sati su GONG, Transparency International Hrvatske, Zelena akcija, Pravo na grad i Udruženje hrvatskih arhitekata održali konferenciju za medije na kojoj su od Vlade RH zatražili da zaustavi proces donošenja prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima.
23.01.13. 12:43
Priopćenje

Stručnjaci protiv projekta golf resorta na Srđu

Slikica
Golf RESORT na platou Srđa je nekretninski projekt bez cjelovite analize troškova i koristi projekta - poručuju stručnaci Instituta za turizam i Instituta Ivo Pilar.

Jačanje zaštite okoliša u regiji – javnim zagovaranjem do održivog razvoja!

P1150879
Danas je u Zagrebu predstavljen novi regionalni projekt: Zagovaranje održive energetike i upravljanja prirodnim resursima. Nositelj projekta je Zelena akcija, a financiran je iz IPA programa Europske unije. Cilj projekta je jačanje utjecaja nevladinog sektora na energetske i transportne politike kao i na upravljanje prirodnim resurisma u zemljama zapadnog Balkana i Turske, te povezivanje nevladinog sektora u regiji s europskim mrežama i organizacijama na području zaštite okoliša.

Građani Dubrovnika opet odbacili apartmanizaciju Srđa i zatražili referendum

P1080808
Pred Dubrovčanima se sinoć na javnoj raspravi u Kinu Sloboda našla Studija utjecaja na okoliš Sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu (SUO). Okupljeni građani jasnim su reakcijama pokazali nezadovoljstvo projektom koji im se ponovno želi nametnuti iako je njihovom voljom odbačen 2010. godine.

Betonizacija nije razvoj - Neplanske izmjene Prostornog plana Splitsko – dalmatinske županije

Foto
U organizaciji Urbanističkog savjeta Zelene akcije, danas u 10:00 u prostoru Zelene akcije je održana konferencija za medije povodom izmjena i dopuna prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije. Na konferenciji su govorili Boško Budisavljević, arhitekt i urbanist; prof.dr.sc. Nenad Starc, Ekonomski institut; dr.sc. Ratko Vučetić, Institut za povijest umjetnosti; prof.dr.sc. Vladimir Lay, Institut „Ivo Pilar“; Gabrijela Medunić-Orlić, udruga Sunce i Bernard Ivčić, Zelena akcija.