FacebookTwitterYoutubeFlickrRss

Priopćenje

94% građana Labinštine protiv Plomina C na uvozni ugljen

Dsc_5552_(1)
Labin, 29.3.2015 – Na danas održanom lokalnom referendumu o izgradnji Plomina C, građani Labinštine jasno su poručili da ne žele termoelektranu na uvozni ugljen u svojem dvorištu.

Upoznavanje s primjerima najbolje svjetske prakse u održivom gospodarenju otpadom

Img_20150313_162217
Od 11. do 14. ožujka Zelena akcija je sudjelovala na stručnom putovanju u Italiji, u organizaciji udruge Sunce iz Splita, s ciljem upoznavanja najboljih svjetskih praksi održivog gospodarenja otpadom temeljenog na poštivanju hijerarhije gospodarenja otpadom tj. na prevenciji nastanka otpada, odvojenom skupljanju, recikliranju i kompostiranju.
24.03.15. 17:59
Otpad Priopćenje

Ukinite loše upravljanje HŽ-om, a ne željezničke linije!

Maxresdefault
Nedopustiv je plan Uprave HŽ Putničkog prijevoza da zbog nedostatka strojovođa ukine sve putničke linije prema Dalmaciji, o čemu su sinoć izvijestili brojni mediji. To pokazuje do koje mjere se HŽ-om upravlja diletantski i neplanirano te koliko Upravi nije stalo do opstanka željeznice.
20.03.15. 16:41
Transport Priopćenje

Nova tribina o „Plominu C“ – 29.03. svi na referendum!

01
Jučer su Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra održali još jednu tribinu u sklopu kampanje za referendum o termoelektrani „Plomin C“ koji će se na području Labinštine održati u nedjelju 29.03. Većina prisutnih je zaključila kako je ovaj referendum prilika koja se ne smije propustiti te da je nužno potaknuti što veći broj građana da toga dana izađu na biračka mjesta i iskažu svoj stav o ovom projektu.

Prijedlog Zakona o sigurnosti odobalnog istraživanja: bušenje u zdrav mozak!

Sos-za-jadran-1-logo-banner
Udruge okupljene o koaliciju S.O.S. za Jadran zahtijevaju povlačenje prijedloga Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji predstavlja jasno i bezobrazno izvrtanje EU Direktive.

Reakcija na premijerovu najavu referenduma o nafti na Jadranu

6
Pozdravljamo najavu premijera Milanovića da Vlada RH provede referendum o tome hoćemo li se upuštati u eksploataciju nafte na Jadranu. Naravno, pod pretpostavkom da se prije referenduma organizira kvalitetno informiranje javnosti te osigura korektna procedura. Posebno podržavamo stav kako Vlada RH, ni ova ni bilo koja u budućnosti, ne bi smjela sama donositi ovako važne i dugoročne odluke.

Tražimo transparentne pregovore o Plominu C

Img_2156
Greenpeace, Zelena Istra i Zelena akcija danas su zatražile transparentnost pregovora o termoelektrani Plomin C, tj. objavljivanje očekivane proizvodne i prodajne cijene električne energije kao i nadzor javnosti u HEP-ovim pregovorima s Marubenijem. Zahtjev udruga je odgovor na HEP-ovo potpisivanje “sporazuma o ekskluzivnosti” s tim ponuđačem dokazano umiješanim u korupcijske skandale u drugim državama.

Upravljanje rijekama Zapadnog Balkana i održiva energetska politika

Manja
Zagreb, 26.02.2015. – okolišne nevladine organzacije okupljene u regionalnu mrežu SEENET i partneri na projektu Europske unije: Mreže zagovaračkih NVO-a za održivo korištenje energije i prirodnih resursa u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj - ETNAR predstavile su mišljenja o zaštiti i upravljanju rijekama Zapadnog Balkana, te o energetskoj tranziciji ka održivosti.

S.O.S. za Jadran: Tražimo od Vlade RH otkazivanje potpisivanja ugovora s koncesionarima

Bla
Udruge okupljene u koaliciju S.O.S.za Jadran pozdravljaju zahtjev Vlade Republike Slovenijeza provođenjem prekograničnih konzultacija o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš (SPUO), a raspolažemo informacijama kako je i talijanska Vlada već uputila isti zahtjev.

Uredite uredbu! Dostupno i isplativo odvajanje otpada!

Pipa-sandor
Nova Uredba o komunalnom otpadu, koju će Ministarstvo zaštite okoliša i prirode uskoro poslati Vladi na usvajanje, predstavlja nastavak niza zastarjelih i loših ideja u zaostalom sustavu gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Pozivamo Ministarstvo da u Uredbu ugradi niz efikasnih mjera koje je Zelena akcija predložila kroz komentare u sklopu javne rasprave prošle godine kako bi odvajanje otpada građanima postalo dostupnije te kako bi im se omogućilo da imaju manji mjesečni trošak ako više otpada odvoje.
24.02.15. 11:38
Otpad Priopćenje

Petak 13. za Jadran?

4lukatomac
Okolišne udruge okupljene u nacionalnu kampanju S.O.S. za Jadran danas su organizirale prosvjednu akciju ispred Ministarstva gospodarstva u Zagrebu. Podržalo ih je i više lokalnih inicijativa i udruga organiziranjem simboličnih akcija diljem Hrvatske.

S.O.S. za Jadran: Dajte svoj glas za more bez naftnog zagađenja!

Screenshot
Pozivamo sve građane i građanke, udruge i institucije da prilože komentare u sklopu javne rasprave o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Jadranu koja traje do 16. veljače 2015. godine. Svi zainteresirani mogu vrlo jednostavno poslati komentare upisom svoga imena te e-mail adrese

Planirani ugovori za eksploataciju nafte na Jadranu su štetni!

2
Zelena akcija i nacionalna mreža okolišnih udruga Zeleni forum, smatraju namjeru Vlade RH da potpiše ugovore s koncesionarima za istraživanje i eksploataciju nafte na Jadranu neprihvatljivom. Posebno zabrinjava manipulativni i netransparentni postupak provedbe javnog nadmetanja, „donošenja“ Okvirnog plana i programa, te izrade Strateške procjene utjecaja na okoliš.

Uključite se u javnu raspravu o nafti na Jadranu: neka se čuje vaše NE zagađenju Jadrana!

6
Zeleni forum i Zelena akcija pozivaju sve građane/ke, udruženja i institucije da se uključe u javnu raspravu o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije nafte na Jadranu i što jasnije izraze svoje protivljenje ovoj manjkavoj studiji i planiranoj eksploataciji nafte na Jadranu.

TE na ugljen - Čestitamo građanima Ploča! Na potezu je Istarska županija!

Ploce
Čestitamo građanima Ploča na izvrsnom odazivu na jučerašnji referendum, pri čemu se preko 90% izašlih izjasnilo protiv izgradnje termoelektrane (TE) na ugljen. Time je poslana snažna poruka investitoru ali i Vladi RH protiv izgradnje ovakvih okolišno i ekonomski štetnih projekata.

Očitovanje okolišnih udruga o odgovorima predsjedničkih kandidata

More_jedrilica-puno_manje
Okolišne udruge okupljene u nacionalnu mrežu Zeleni Forum razočarane su rezultatom našeg poziva predsjedničkim kandidatima na očitovanje povodom Vladinog plana za istraživanjem i eksploatacijom nafte na Jadranu.

Reakcija okolišnih udruga na Vladinu odluku o eksploataciji nafte na Jadranu

More_jedrilica-manje
Zeleni forum, nacionalna mreža okolišnih udruga, smatra današnju (2.1.2015) odluku Vlade RH o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte na Jadranu neprihvatljivom!

Upit predsjedničkim kandidatima povodom najavljenog istraživanja i moguće eksploatacije nafte na Jadranu

More_opatija-manje
Zelena akcija je ispred Zelenog foruma, nacionalne mreže okolišnih udruga, uputila poziv predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću i predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović na javno očitovanje vezano uz planirano istraživanje i moguću eksploataciju nafte na Jadranu.

Odbacite Zakon o strateškim špekulantima!

Img_5079
Zakon o strateškim investicijskim projektima potrebno je ukinuti, a ne mijenjati, jer ovakva „ekspresna“ zakonska rješenja mogu privući u prvom redu špekulante, a ne ozbiljne investitore sa zatvorenim financijskim konstrukcijama.

S.O.S. za Jadran – spriječimo eksploataciju nafte koja bi mogla trajno devastirati Jadran!

Img_5040
Sabor mora hitno preuzeti odgovornost za zaštitu Jadrana, kako bi se spriječile negativne ekološke i ekonomske posljedice istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu. To su danas (9.12.2014.) poručili Zeleni forum, nacionalna mreža udruga za zaštitu okoliša, i Zelena akcija na prosvjednom performansu ispred Hrvatskog Sabora.