Priopćenje

Gradonačelnik Vlahušić protiv struke i građana oko projekta golf resorta na srđu

Img_8305
Jučer je u punoj dvorani kina Sloboda u Dubrovniku u organizaciji Srđ je naš i Zelene akcije održana tribina pod nazivom “Ekonomski aspekti golf resorta na Srđu.” Na tribini je zaključeno kako nema cost-benefit analize za projekt golf resort na Srđu, te su nepoznati troškovi infrastrukture koju će grad Dubrovnik platiti. Stoga su građani Dubrovnika pozvani da izađu na referendum i glasaju protiv ovog projekta jer nema dovoljno prodataka za informirano odlučivanje o njegovoj korisnosti, a do sad javnosti prezentirani podaci ukazuju na štetnost projekta.

Golf resort na Srđu – Povjerenstvo zanemarilo utjecaj na okoliš i prirodu

66164_10200448644647461_681823287_n
Protivimo se mišljenju Povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš koje je jučer u Zagrebu prihvatljivim za okoliš ocjenilo utjecaje izgradnje kontroverznog projekta golf-resorta na Srđu. Tražimo od Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP) da odbije izdati rješenje za ovaj ekonomsko i okolišno štetan projekt.

Posljednji vlak za održivu demokraciju dostojnu građana i građanki Hrvatske

112-0
Na konferenciji za novinare i novinarke u Kući ljudskih prava u srijedu, 6. ožujka 2013., na kojoj je predstavljen Izvještaj o radu Vlade na ispunjavanju zahtjeva Platforme 112 upozoreno je kako su pozitivne promjene jačanja transparentnosti i otvorenosti ostale u sjeni Ahilove pete ove Vlade – nekonzistentnosti donošenja politika i njihove provedbe.
06.03.13. 13:40
Priopćenje

Gotovo 30% birača potpisalo za referendum o golfu na Srđu

Odbor
Organizacijski odbor za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o projektu golf resorta na Srđu održao je danas (20.2.2013) tiskovnu konferenciju povodom predavanja prikupljenih potpisa i zahtjeva Gradskom vijeću za raspisivanje referenduma.

Odbacite Plan gospodarenja otpadom!

Img_0657_copy
Aktivisti Zelene akcije i udruge UZOR iz Resnika su danas (13.2.2013.) u 11 sati ispred zgrade Gradske uprave organizirali prosvjednu akciju na kojoj su tražili odbacivanje prijedloga Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba.
13.02.13. 13:02
Otpad Priopćenje

UNATOČ MEDIJSKOJ BLOKADI VIŠE OD 5000 POTPISA!

Gospar
U prva tri dana prikupljanja potpisa za referendum o projektu na Srđu građani su Dubrovnika brojnim potpisima odaslali jasnu poruku o snažnoj želji za odlučivanjem o budućnosti svoga grada. Od petka do nedjelje navečer skupljeno je više od 5000 potpisa, među kojima su bili i mnogi političari poput gradonačelnika Andra Vlahušića, vijećnika Dubravke Šuice, Nika Šalje i Marije Delije te mnogi ugledni građani kao što su dubrovački biskup monsinjor Mate Uzinić, dubrovački paroh Goran Spaić, te akademici Luko Paljetak i Nenad Vekarić.

Radio Dubrovnik cenzurira kampanju za raspisivanje referenduma o projektu golf-resorta na Srđu

Hrt
Danas je radio Dubrovnik prestao s emitiranjem naručenih i plaćenih obavijesti, koje su pozivale građane Dubrovnika da daju svoj potpis za raspisivanje referenduma o projektu golf-resorta na Srđu. Medijski prostor je zakupila Zelena akcija za Organizacijski odbor za referendum, dok su same najave snimljene volonterskim djelovanjem.

Za referendum o srđu!

Sponza1
Dubrovkinje i Dubrovčani trebaju moći ostvariti svoje pravo da sami odlučuju o budućoj namjeni platoa na Srđu - to nije bitno samo zbog legitimnosti odluke o načinu na koji će se Dubrovnik dalje razvijati, nego i zbog razvoja modela sudioničke demokracije u kojemu će građani u cijeloj Hrvatskoj aktivno sudjelovati u procesima donošenja svih onih političkih odluka koje utječu na njihove živote.

Najavljeno prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o Srđu

Bilboardreferendumsrdj
U prostoru Lazareta su danas (24. siječnja) konferenciju za medije održali članovi organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o izgradnji platoa Srđ.

Protiv diverzije sustava i uništavanja javnih dobara

Za-naslovnicu
Danas u 12 sati su GONG, Transparency International Hrvatske, Zelena akcija, Pravo na grad i Udruženje hrvatskih arhitekata održali konferenciju za medije na kojoj su od Vlade RH zatražili da zaustavi proces donošenja prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima.
23.01.13. 12:43
Priopćenje

Stručnjaci protiv projekta golf resorta na Srđu

Slikica
Golf RESORT na platou Srđa je nekretninski projekt bez cjelovite analize troškova i koristi projekta - poručuju stručnaci Instituta za turizam i Instituta Ivo Pilar.

Jačanje zaštite okoliša u regiji – javnim zagovaranjem do održivog razvoja!

P1150879
Danas je u Zagrebu predstavljen novi regionalni projekt: Zagovaranje održive energetike i upravljanja prirodnim resursima. Nositelj projekta je Zelena akcija, a financiran je iz IPA programa Europske unije. Cilj projekta je jačanje utjecaja nevladinog sektora na energetske i transportne politike kao i na upravljanje prirodnim resurisma u zemljama zapadnog Balkana i Turske, te povezivanje nevladinog sektora u regiji s europskim mrežama i organizacijama na području zaštite okoliša.

Građani Dubrovnika opet odbacili apartmanizaciju Srđa i zatražili referendum

P1080808
Pred Dubrovčanima se sinoć na javnoj raspravi u Kinu Sloboda našla Studija utjecaja na okoliš Sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu (SUO). Okupljeni građani jasnim su reakcijama pokazali nezadovoljstvo projektom koji im se ponovno želi nametnuti iako je njihovom voljom odbačen 2010. godine.

Betonizacija nije razvoj - Neplanske izmjene Prostornog plana Splitsko – dalmatinske županije

Foto
U organizaciji Urbanističkog savjeta Zelene akcije, danas u 10:00 u prostoru Zelene akcije je održana konferencija za medije povodom izmjena i dopuna prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije. Na konferenciji su govorili Boško Budisavljević, arhitekt i urbanist; prof.dr.sc. Nenad Starc, Ekonomski institut; dr.sc. Ratko Vučetić, Institut za povijest umjetnosti; prof.dr.sc. Vladimir Lay, Institut „Ivo Pilar“; Gabrijela Medunić-Orlić, udruga Sunce i Bernard Ivčić, Zelena akcija.

Klimatski dogovor iz Dohe - obećanje bez ambicije i potrebne akcije

197854_529010310444718_225034101_n
Osamnaesta konferencija Ujedinjenih Naroda o promjeni klime u Dohi (COP18), koja je završila prije nekoliko dana, nije rezultirala dogovorom koji bi osigurao potrebne mjere borbe protiv klimatskih promjena i adaptacije na globalnoj razini.

Ministre, vrijeme je za promjenu energetske politike!

P1010057
Aktivisti Zelene akcije su danas u 11 sati izveli akciju ispred Ministarstva gospodarstva zahtijevajući odlučnije ulaganje u energetsku učinkovitost te iskorištavanje potencijala obnovljivih izvora energije.

Javni prijevoz mora biti jeftiniji od parkiranja!

Tramvaj
Gradonačelnik Milan Bandić je najavio da će tražiti od Gradske skupštine grada Zagreba da na sutrašnjoj sjednici donese odluku o smanjenju cijena parkiranja u prvoj i drugoj zoni, kao i u javnim garažama. Ukoliko parkiranje pojeftini, zahtijevamo da se snize i cijene javnog prijevoza...
28.11.12. 12:49
Transport Priopćenje

JAGODA MUNIĆ IZABRANA ZA PREDSJEDNICU „FRIENDS OF THE EARTH INTERNATIONAL“

Jagoda-manje
Jagoda Munić iz Zelene akcije jučer je u Salvadoru na godišnjoj skupštini Friends of the Earth International (FoEI) izabrana za predsjednicu ove najveće svjetske mreže udruga za zaštitu okoliša, na mandat od dvije godine.
12.11.12. 10:24
Priopćenje

Zelena akcija i Zelena istra podigle tužbu protiv termoelektrane "Plomin C"

Slika
Zelena akcija i Zelena Istra, uz podršku nekoliko građana Labinštine, danas su podigli tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode zbog izdavanja ekološke dozvole za termoelektranu (TE) „Plomin C“, te u tužbi zatražili odgodu gradnje TE sve do pravomoćne presude ovog sudskog procesa. Tim povodom je danas u 11 sati pred zgradom Upravnog suda u Rijeci održana konferencija za medije na kojoj smo istaknuli nekoliko najvažnijih razloga zbog kojih je potrebno spriječiti izgradnju ove termoelektrane.

Odbacite regionalnu energetsku strategiju

Power_linespotpis
Sutra, 18. listopada 2012. godine, u Budvi u Crnoj Gori održat će se ministarska konferencija Energetske zajednice* na kojoj će predstavnici država članica, među kojima je i Hrvatska, raspravljati o Regionalnoj energetskoj strategiji. Zelena akcija je održala nacionalne konzultacije s ekološkim udrugama članicama Zelenog foruma na temu energetike i transporta.